Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Берліні відбудеться черговий раунд газових переговорів

У Берліні 19 грудня має відновитися черговий раунд переговорів щодо транзиту російського газу через територію України до ЄС після закінчення 2019 року.

Очікується, що в переговорах візьме участь віцепрезидент Єврокомісії Марош Шевчович.

Напередодні переговорів голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв назвав дуже низькою імовірність підписання нового контракту щодо транзиту з російським "Газпромом". Якщо контракту з 1 січня 2020 року не буде, то сторони можуть відновити переговори лише у квітні 2020-го, додав він. Україна, за його словами, має близько 20 мільярдів кубометрів газу у підземних сховищах, чого достатньо, щоб пережити зиму.

Термін дії укладеного 2009 року контракту на постачання газу спливає 1 січня 2020 року. Україна, Росія та Європейський союз досі не домовилися щодо умов транзиту російського газу українськими газогонами до ЄС.

Ускладнює справу те, що Росія на 90% збудувала трубопровід "Північний потік-2", що технічно дасть їй можливість припинити транспортування газу через Україну.

"Північний потік-2" критикують США і кілька європейських країн, у тому числі Україна, які вважають, що цей проєкт підриває офіційну стратегію ЄС, спрямовану на досягнення енергетичної незалежності Європи від поставок російського природного газу.

Нагадаємо, як писало Гал-інфоУкраїна може імпортувати газ новим шляхом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ