Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Бориславі освятили відреставрований пам’ятник Адаму Міцкевичу

26 листопада у Бориславі відбулося урочисте відкриття та освячення відреставрованого пам’ятника Адаму Міцкевичу – поетові, чия творчість вийшла за межі рідної культури і має загальнолюдську цінність. Про це повідомили у Бориславській міській раді.

Саме 26 листопада минає 168 років як Адам Міцкевич пішов з життя. А 24 грудня виповнюється 225 років від дня його народження.

Меморіал видатному польському поету відреставрували спільними зусиллями громадської організації “Регіональне товариство культури польської Борислава”, Національного інституту польської культурної спадщини за кордоном “Полоніка” та Бориславської міської ради.

Чим освячення пам’ятника здійснив отець вікарій Войцех Кобилінський костелу Святої Барбари в Бориславі. Квіти шани і вдячності до банумента поклали представники влади та громадськості.

“Сьогодні направду важлива подія у культурному житті та у збереженні історичної спадщини двох народів: польського і українського. Ми освячуємо найстаріший пам’ятник, який був встановлений на території Борислава. І це є яскравим прикладом, що якщо є добра ініціатива, то вона завжди знаходить однодумців, підтримку і реалізовується навіть у такий важкий воєнний час. Адам Міцкевич був геніальним поетом свого часу. І зараз ми задумуємося над тими ідеями, які озвучував і за які боровся Адам Міцкевич, – ідеями демократії, ідеями свободи та ідеями незалежності. Власне, ці ідеї сьогодні відстоюють наші Захисники і Захисниці у війні із російським окупантом, відстоюють демократію і України, і Європи. Дякуємо їм, що можемо проводити такі заходи. Сподіваємося, що на території нашої громади неодноразово ще будуть реалізовуватися такі важливі ініціативи та проєкти, що відповідають нашим культурам – українській та польській”, – зазначила заступник міського голови Роксоляна Гарасимів.

Також зі словами вітань виступили представник Генерального Консульства Республіки Польща у Львові Анна Гжибовська, голова Регіонального товариства культури польської Борислава Сергій Силантьєв, який і був ініціатором реставрації пам’ятника, віцеголова товариства Марія Тарнавська. Участь у заході взяв заступник начальника Дрогобицької районної військової адміністрації Олег Пилипців.

Поетичні рядки Адама Міцкевича декламували вихованці польської суботньої школи, член організації “Одра-Нємен Днєстр” Домінік Овсюк, музичні композиції виконали гурт “Борислав’яци”. Завершився захід виконанням духовного гімну від викладачів Бориславської дитячої школи мистецтв “Боже, великий, єдиний”.

“Свобода є єдиною характерною рисою цивілізації”, – писав поет. І це твердження повністю відповідає прагненням українського народу, який сьогодні бореться з московським деспотизмом. І доки епохи народжують “вічних революціонерів”, яким був Адам Міцкевич, доти бути демократичній Європі, а в ній – незалежній Україні, яка сьогодні боронить світ.

Фото: Бориславська міська рада
Фото: Бориславська міська рада
Фото: Бориславська міська рада
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ