Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У будинку біля Винниківського ринку відреставрували історичні двері

В історичній частині Львова, в будинку № 23 на вул. Вишенського, відреставрували дерев’яну браму. Це вже 10-та брама, яку цьогоріч відновили у місті.
Фото до та після реставрації

Роботи, які виконували у межах міської програми тривали близько 3 місяців, повідомляють в ЛМР. 

"Ми вирівняли деформовану конструкцію дверей, зробили вставки в місцях, де дерев’яне полотно було пошкоджене, відтворили втрачені елементи та замінили засклення. Тут збереглась дуже красива кована решітка, ми її зачистили від старої фарби та пофарбували", — розповів представник підрядної організації, яка проводила роботи, Ярослав Пащак.

Особливістю цієї вулиці є те, що на багатьох вхідних дверях будинків є отвір поштової скриньки. У цій брамі сама накладка на отвір була втрачена. Тому фахівці встановили нову латунну накладку зі скринькою для кореспонденції.

"Це ще один успішний приклад збереження елементів культурної спадщини міста спільно з мешканцями. Загальна вартість реставраційних робіт склала близько 70 000 грн. З цієї суми місто оплатило 48 813 грн, а решту – мешканці", - розповів директор ЛКП «Бюро спадщини Павло Богайчик.

Нагадаємо, у 2022 р. в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 29 брам. Відповідно до Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, при реставрації брам 70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, а 30% – сплачують мешканці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ