Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Бундестазі обговорюють передачу Україні ракет

Пізніше цього дня буде розглянуто подання трьох партій урядової коаліції
фото Укрінформ

Найбільша опозиційна сила в німецькому парламенті, фракція ХДС/ХСС, закликала до «справжнього повороту в німецькій зовнішній політиці та політиці безпеки».

Подання з такою назвою поставлено на розгляд 22 лютого в Бундестазі, передає Укрінформ.

Фракція союзу закликала підтримувати Україну в боротьбі з Росією шляхом негайного постачання наявних у Німеччині необхідних систем озброєння, включаючи крилаті ракети Taurus, а також боєприпасів.

«Росія з її мілітаристською та реваншистською зовнішньою політикою становить загрозу миру та безпеці в усій Європі та світі. Попри цю загрозливу ситуацію, Німеччина далека від зміни стратегічної парадигми, і «поворотний момент», проголошений канцлером у його промові 27 лютого 2022 року, не просунувся далі за заяви», - йдеться у поданні.

Консерватори закликали Федеральний уряд «визнати Росію екзистенційною загрозою, прозоро пояснити населенню виклики, що виникають, і таким чином створити обізнаність про загрозу». Серед вимог опозиції, зокрема - представлення нової стратегії національної безпеки, створення Ради національної безпеки, розширення повноважень для розвідувальних служб і подальші запобіжні заходи для захисту критичної інфраструктури та підтримки зв’язку між державними органами у разі кризи.

Крім того, наполягають консерватори, оборонний бюджет слід оновлювати поступово, щоб Німеччина дотримувалася зобов'язання перед НАТО витрачати не менше 2% ВВП на оборону, навіть після того, як спеціальний фонд (в розмірі 100 млрд євро) буде вичерпано.

Депутати також виступають за розгляд оборони як національного завдання та «зробити суспільство в цілому більш обороноздатним і підтримати громадян у тому, щоб вони брали на себе більшу особисту відповідальність, наприклад, через навчання та допомогу у сфері самообслуговування та самодопомоги».

Ще одна вимога – посилення режиму санкцій проти Росії. Крім усього іншого, федеральний уряд має працювати над тим, щоб російські активи, особливо російські державні валютні резерви за кордоном, приносили користь Україні в межах законодавчо можливих.

Пізніше цього дня буде розглянуто подання трьох партій урядової коаліції.

У принципі, в ньому також йдеться про постачання Україні «додатково необхідних систем озброєнь великої дальності та боєприпасів». Але в поданні не згадується слово «Taurus».

Партії коаліції – СДПН, «Зелені» та ліберали – підкреслюють, що, з одного боку, країна, яка зазнала нападу з боку Росії, повинна мати можливість «відповідно до міжнародного права здійснювати цілеспрямовані удари по стратегічно важливих об’єктах далеко в тилу російського агресора, а з іншого боку — потребує подальшого зміцнення сухопутних військ», а відтак – «бойових броньованих систем і машин».

Депутати парламентської більшості виступають за протидію нападу Росії на Україну та європейський мирний порядок усіма силами, дотримуючись обіцянки непохитної підтримки права України на самооборону, щоб Україна могла зберегти свою територіальну цілісності в межах своїх кордонів станом на 1991 рік.

Федеральний уряд, згідно з поданням владних партій, має надавати військову допомогу в обсязі, необхідному для оборони та відновлення повної територіальної цілісності та суверенітету України. Вони також підтримують посилення та підвищення ефективності європейських і міжнародних санкцій проти Росії «з метою подальшого послаблення здатності Росії вести війну та максимального обмеження ресурсів російської держави для її військової економіки».

За результатами обговорення подання під назвою «Десять років російської війни проти України – рішуче захистити Україну та Європу» буде ухвалена заява.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ