Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У час пандемії коронавірусу об’єднують початкові класи в міській школі

На Волині у Ківерцівській школі №1 об’єднують два класи, де навчалося 16 і 18 дітей в один, як результат, в одному приміщенні будуть знаходитися 34 учні. Така ситуація є порушенням санепідеміологічних норм, - пояснив місцевий чиновник Микола Грибук, але додав, що без оптимізації вчителі не матимуть зарплати.
Фото ЛМР

Начальник гуманітарного відділу Ківерцівської міської ради Микола Грибук пояснює, що оптимізаційні процеси в ОТГ неминучі.

«Ми просто виконуємо рішення посадовців, а ті, в свою чергу, - законодавство, постанови Кабіну та приписи Міністерства освіти і науки України. Тому ці оптимізаційні процеси у нас в ОТГ неминучі. Як і по всій державі. Різниця в тому, що хтось розпочав це раніше, хтось пізніше. Ми почали серед перших, бо у нас не вистачає освітньої субвенції на зарплату педагогічним працівникам. Тобто формульний підхід до розподілу освітньої субвенції говорить про те, що наповнюваність класів має бути не менше 21 учня. Відповідно, цього року ми вже понизили двом закладам їхні ступені до першого. Також об'єднали класи з малою кількістю в класи по 30 і більше учнів. Це робимо для того, щоб не було дірки в бюджеті і забезпечити навчання у сільській місцевості. Бо без впровадження цих змін нам на освіту не вистачало 6 млн грн», - розповідає посадовець.

Та додає, що  була пропозиція перевести класи в більший кабінет або в інший навчальний заклад, який поряд. 

«Щодо соціальної дистанції, то в нас є один показовий заклад №4, всі інше не відповідають нормам. Тому я порушую або одне (невиплата зарплати), або інше (відсутність соціальної дистанції – порушення санітарних норм) через проблему, яка у нас є. Щоб без порушень – так не можна», - наголошує Микола Грибук.

Директорка Ківерцівської загальноосвітньої школи №1Світлана Люшук каже, що школу хотіли закрити.

«У Ківерцях є 5 шкіл. Було таке, що нашу школу хотіли закрити. Нині у нас є 250 учнів. В основному це по одному класу. Два класокомплекти є лише на потоці третіх класів. Ці класи вирішили об’єднати, щоб збільшити наповнюваність. Їх переведемо в більше приміщення площею понад  50 квадратних метра, нині приміщення має 45.1 квадратних метра. Згідно з санітарними вимогами, тут не можна навчатися така кількість дітей. Переведемо їх із нашого корпусу №2, де діти початкової ланки, в корпус №1, де зараз навчають старші класи. Відстань до того корпусу звідси 900 метрів. Альтернативою є залучення в нашу школу дев’ятох третьокласників із інших шкіл, тоді ми зможемо зберегти два класи. Для цього й педагоги, й батьки будуть вести перемовини», - говорить Світлана Люшук.

Цю ситуацію місцеві жителі обговорили на батьківських зборах. Мама третьокласниці Віта Бондарєва розповіла, що батьки вирішили звертатися до суду, якщо їхні діти з 1 вересня сядуть за парти у тісному приміщенні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ