Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У чемпіона з кікбоксингу стався серцевий напад під час тренування

41-річний Юрій Рак пережив інфаркт міокарда під час тренування у спортзалі.
Фото: Перше медоб'єднання Львова

Пацієнта врятували у Лікарні Святого Пантелеймона, повідомляє Перше медоб'єднання Львова. 

Професійний кікбоксер, дворазовий чемпіон України, чемпіон світу та майстер спорту міжнародного класу Юрій Рак до серцевого нападу ніколи не скаржився на проблеми з серцем. Напад стався раптово. Прихопило спортсмена просто під час тренування у спортзалі.

Кікбоксер пригадує: «Закінчував виконання вправи, як зненацька відчув важкість. Вирішив зробити перерву, щоб відновитись, але цього так і не сталось».

Тоді Юрій вирішив припинити тренування і поїхати додому. Та в авто йому знову стало зле: відчував жар та біль у грудях.

«Таке враження, ніби я пробіг 3 км за 5 хв», каже кікбоксер. Тоді він зателефонував дружині та переповів симптоми. Кохана миттю зреагувала і викликала швидку. За лічені хвилини медики доставили спортсмена в невідкладне відділення лікарні Святого Пантелеймона.

Пацієнт був в критичному стані, пригадують медики. Симптоми вказували на гострий інфаркт міокарда. Відтак кардіологи виконали необхідні обстеження та підтвердили первинний діагноз: 

"Коронарна артерія пацієнта закупорена. Через гостре порушення кровопостачання вже почалося пошкодження та відмирання серцевого м'яза".

У такому випадку необхідна невідкладна операція. Втручання проводять найменш травматичним методом малоінвазивним. Через судину на стегні вводять спеціальний катетер і ним доправляють до закупореної артерії стент. Це металевий каркас, який розширює судину і відновлює кровопостачання серця. 

"Стентування минуло успішно. Життя пацієнта врятовано, — розповідають у лікарні. — Протягом двох тижнів Юрій проходив реабілітацію в Центрі медичної реабілітації в Брюховичах. Його виписали без жодних ознак серцевої недостатності, в повній готовності продовжити активний спорт".

Спеціалісти медзакладу наголошують: Юрію вдалося зберегти життя, бо він вчасно розпізнав критичний стан та звернувся за медичною допомогою.

Саме час грає визначальну роль у лікування інфарктів. За допомогою необхідно звернутися не пізніше ніж за дві години від появи перших симптомів. Це так зване «золоте вікно». Якщо за цей час лікарі нададуть допомогу, наслідки зводяться майже до нуля.

Медики наводять невтішну статистику: майже дві третини людей, в яких стається інфаркт міокарда, помирають саме через запізніле звернення. Щороку ця недуга вражає більше ніж сорок тисяч українців. Десятиліттями саме інфаркт посідає перше місце у списку найпоширеніших причин смертності в Україні. Згідно з прогнозами Міністерства охорони здоров’я, через війну такі хвороби як інфаркт помолодшають ще на 10-15 років.

"Інфаркт у молодих людей часто призводить до раптової смерті. Тож закликаємо проходити планові обстеження та бути пильними щодо стану свого серця", — звертаються лікарі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ