Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У червні в Україні запрацює єдиний реєстр зброї, — Клименко

Реєстр зброї спростить життя громадян, які володіють зброєю, та допоможе правоохоронній системі контролювати її розповсюдження.
Фото: фейсбук Ігоря Клименка

Про це глава МВС Ігор Клименко повідомив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна». 

"У кожного громадянина буде свій електронний кабінет з повною інформацією про його зброю, про терміни перереєстрації, про перевірки, відмітки купівлі-продажу. А при купівлі зброю можна буде вибрати і замовити, не заходячи ані в підрозділи дозвільної системи, ані в магазин. Тобто буде максимально спрощена система придбання та продажу зброї. Також ми мінімізуємо можливі корупційні ризики щодо придбання і реєстрації зброї", – зауважив міністр.

За його словами, метою проєкту є внесення у реєстр усієї зброї, як є на руках у громадян – а це 1 млн 300 одиниць на сьогодні, без трофейної. Так само – уся нова зброя, яка буде заходити в державу.

"Суб'єкти господарювання зможуть вносити в цю базу всю зброю, яка є на складах і продається. В найбільших магазинах зброї на складах знаходиться приблизно 70 тис. одиниць різного виду зброї", – сказав Клименко.

У МВС анонсували запуск роботи Єдиного реєстру 23 червня. За кілька тижнів розпочнеться запуск реєстру в тестовому варіанті.

За словами Клименка, зараз міністерство, нардепи й керівництво держави розробляють внесення змін до закону про національний спротив.

"Тут йдеться саме про ту зброю, яка вже знаходиться на руках у наших громадян. Зброя, яка була у нас зареєстрована, першою піде в Єдиний реєстр: так звана трофейна зброя, яка прийшла з фронту, і зброя, яка іншим чином попала в руки наших громадянам. Наприклад, та, яка потрапила нашим військовим чи громадянам після російських обстрілів тих, чи інших об'єктів.

Ми хочемо, щоб вся ця зброя саме зараз була просто зареєстрована в органах поліції, вона буде повертатися громадянам до закінчення воєнному стану", – додав міністр. 

Він зауважив, що існує визначений перелік зброї й боєприпасів, які не можуть бути на руках у громадян навіть під час воєнного стану. Це, наприклад, гранатомети, міномети, гранати.

Зі слів міністра, після завершення воєнного стану зброя буде власністю держави.

"Тоді буде визначено термін, думаю, кілька місяців, протягом яких кожен громадянин має принести зброю до органів поліції чи до суб'єктів господарювання, здати її або продати тим самим суб'єктам господарювання, або вихолостити, або переробити на дозволену зброю, мисливський карабін, наприклад", – сказав Ігор Клименко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ