Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Чорнобилі діє виставка витворів майстрів-аматорів

У Будинку культури Чорнобиля працює виставка художніх виробів, створених руками працівників підприємств зони відчуження. Сьогодні на виставці можна побачити роботи різних жанрів і виконання, а майстри-аматори радо діляться розповідями про свої джерела натхнення.

«Вишивати почала ще з дитинства, це моє хобі», – розповідає оператор пральних машин ДСП «Чорнобильський спецкомбінат» Ангеліна Муравйова, яка працює у зоні відчуження з 1998 року. Ангеліна Олексіївна з дев’ятнадцятирічного віку живе в Україні, вже давно є справжньою українкою, вишиває прекрасні українські рушники, розуміє, любить і поважає українські звичаї.

«Два рушники із символічними назвами «Калина» та «Чаша» я вишила до дня ліквідатора. Калина – один із символів України. З давніх-давен і донині калина росте майже біля кожної сільської української хати, символізує добробут, материнство, життя, ніжність та красу, вона часто є учасницею українського весільного обряду. Чаша – це символ надії, достатку і процвітання, а також духовного єднання людини з Богом, адже українці – народ боголюбний, який звертає свої молитви до Бога і вірить у відродження держави з Його благословенням і поміччю».

«Рукоділлям захоплююсь з юних літ. У школі у нас був предмет «домоводство» і ази рукоділля (шиття, вишивання, в’язання) я вивчила саме завдяки йому. У ті часи в магазинах не завжди можна було купити щось із одягу, особливо дитячого, тому ми, молоді матері, намагалися щось робити власноруч, і в’язання було найпоширенішим заняттям серед жінок. Потім цей вид рукоділля став для мене приємною звичкою і нині я з великим задоволенням в’яжу речі для своїх синів, онучки та й для себе. Хочу створити та подарувати щось оригінальне, цікаве, нестандартне. Адже подарунки, зроблені власноруч, завжди приємно отримувати, бо в них вкладено душу майстра», – розповідає Katerina Fedosenko-Torczyniuk (Катерина Василівна Федосенко), учасниця виставки, яка у зоні відчуження працює понад 30 років, директор житлово-комунального комплексу ДСП «Чорнобильський спецкомбінат».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ