Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Демні відбулась історико-краєзнавча конференція з питань культурної спадщини

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/2
Основна частина заходу відбулася на території неоготичного костелу Матері Божої Ченстоховської, розташованого у селі Демня. Про це повідомляє Львівська ОВА.

Серед учасників конференції були директорка департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій МКІП України Діана Трима, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько, очільниця сектору культурної спадщини Стрийської РДА Ольга Боднар, голова Тростянецької сільської ради Михайло Цихуляк. 

Під час свого виступу, представниця міністерства культури, Діана Трима, наголосила на важливості збереження як матеріальної, так і нематеріальної культурної спадщини; активне залучення громад у процес створення державної стратегії розвитку та відновлення української культури; заохочення молоді брати участь у формуванні державної політики; необхідності різносторонньої підтримки музеїв зі східних регіонів України. 

Також у межах конференції в костелі Матері Божої Ченстоховської експонувались роботи митців, родом із тутешніх країв: скульптури Івана Мисаковича, Михайла Дзиндри, твори авторської малярської техніки Тамари Грідяєвої. 

Окрім костелу, учасники заходу мали можливість побувати й церкві святого Миколая у тому ж таки селі Демня, побачити каплицю-усипальницю родини Скарбеків, розташовану в селі Заклад; взяти участь у театралізованій екскурсії «Білого Хорвата» на Камінь Дірявець у селі Дуброва. 

«Такі виїзні, локальні конференції корисні тим, що вкотре привертають увагу місцевих жителів до пам’яток, розташованих на території їхньої громади. Люди бачать, що ці об’єкти викликають інтерес, на їхній території проводять заходи, а отже, вони мають потенціал. Також це викликає почуття гордості за свій край, зміцнює почуття патріотизму; поступово формує розуміння відповідальності за ті об’єкти, що належать громаді. Важливо, що напрацювання цих конференцій ляжуть в основу майбутньої стратегії збереження та промоції культурної спадщини регіону, тобто, громади самі запропонують бачення і матимуть мотивацію втілювати власні ідеї в життя», — розповідає головна архітекторка області Олена Василько.

Нематеріальну культурну спадщину Тростянецької громади представляли: Народний вокальний гурт «Гердан», Народний самодіяльний хор народного дому с. Демня, Народний аматорський вокальний жіночий ансамбль «Калинове намисто» та аматорська мистецька формація «Маланка-Фест» Народного дому с. Демня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ