Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Дніпрі ліквідували масштабну схему ухилення від мобілізації

Вартість такої послуги коштувала 13 тис доларів США
фото пресслужби офісу генпрокурора

У Дніпрі викрито медиків та пособників, які за гроші оформляли фіктивні документи для ухилення від військової служби.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора у телеграмі.

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора повідомлено про підозру правоохоронцю, працівнику лікарні та посереднику за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 368 КК України).

За даними слідства, у 2023 році старший оперуповноважений райвідділу у Дніпропетровській області організував схему ухилення військовослужбовців від служби.

Він залучив працівників медичних закладів на території Донецької та Дніпропетровської областей та посередника. Між учасниками були розподілені ролі та вживалися заходи щодо конспірації.

Вони виготовляли медичну документацію із завідомо неправдивими відомостями щодо наявності тяжкого захворювання у військовослужбовця або когось із членів його родини, що нібито вимагало невідкладного оперативного втручання.

Вигадані діагнози давали підстави провести по документам фіктивну операцію військовослужбовцю або родичу та в подальшому можливість списати його через ВЛК з військової служби через непридатність та встановлення МСЕК групи інвалідності або через догляд за родичем «інвалідом».

Вартість такої послуги коштувала 13 тис доларів США.

У ході контролю за вчиненням злочину задокументовано одержання частини хабара – 5 000 доларів США.

Правоохоронці затримали організатора, старшу медичну сестру одного з комунальних медичних закладів та посередника.

Перевіряється причетність до вчинення злочину керівництва та службових осіб регіонального військово-медичного центру, МСЕК та правоохоронців.

За результатами проведених обшуків вилучено мобільні телефони, медичні документи з ознаками фіктивності, чорнові записи, грошові кошти на суму понад 30 тис доларів США.

Наразі підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави в розмірі від 1,4 до 1,6 млн грн.

Досудове розслідування - ГСУ Нацполіції України, оперативний супровід – УСР у Донецькій області та ДСР Нацполіції України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ