Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Збільшення заробітної плати держслужбовцям не вплине на корупцію - соціологія

Більшість українців вважають, що державним службовцям потрібне жорстоке покарання за корупційні випадки - опитування Соціологічної групи “Рейтинг”.

Відповідно до опитування проведеного Соціологічною групою “Рейтинг”, більшість українців вважають, що порядність для державного службовця важлива на 60%. Близько половини опитаних вважають важливим досвід і компетентність, 46% - розум, освіченість. Непідкупність та патріотизм є важливими для 36-37%, при цьому молодь зазначає про непідкупність частіше.

Опитування також показує, що на думку 45%  українців, державні службовці при прийнятті службових рішень керуються власною вигодою, ще 34% опитаних вважає, що як особистою вигодою, так і службовими інструкціями. Тільки 20% вважають, що службовими інструкціями. 

Для 77% опитаних, зростанню доброчесності може сприяти жорсткість покарання державних службовців за корупційні випадки, ще 32% обрали заборону займатися державною службою у випадку викриття. 

Суворість покарань тих, хто дає хабарі вбачають дієвою 20% українців. Збільшення регулярності перевірок, спрямованих на виявлення корупції вважають ефективним 16%, підвищення прозорості звітності, диджиталізацію процесів ухвалення рішень – 14%. На думку 8% підвищення заробітної плати державним службовцям може сприяти зростанню доброчесності.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України.

Вибіркова сукупність: 1000 респондентів.

Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%

Терміни проведення: 20-23 вересня 2024 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ