Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дніпрі штовханиною закінчилась конференція «щодо мов національних меншин»

У Дніпрі штовханиною завершилася конференція «Європейська хартія регіональних мов. Захист і розвиток регіональних мов в Україні», що проходила в культурно-діловому центрі «Менора», під егідою «Асамблеї національностей України».

За словами активістів громадської організації «Майдан Січеслав-Дніпро», зібрання в «Менорі» мало «проросійський» характер.

За їхніми даними, на конференції, як було анонсовано, збирались обговорити Європейську хартію регіональних мов, однак насправді говорили про «захист російської мови». Як розповіли в організації, коли один з учасників заходу почав переконувати присутніх, що супротивники російської мови – «лохи і покидьки», керівник громадської організації Віктор Романенко хлюпнув на нього водою, зав’язалась штовханина.

«До нас завітав «русский мир» з усіма його апологетами, тими, хто декілька років бореться з українською нацією. Напередодні заходу організатори заявили, що обговорюватимуть питання захисту мов нацменшин. Мене попередили майданівці, що така конференція «Європейська хартія регіональних мов. Захист і розвиток регіональних мов в Україні» вже проводилася в інших містах України. Насправді ж під такою благою назвою приховували шабаш проросійських найманців», – вважає Віктор Романенко. Він також поінформував, що не бив доповідача, а лише «остудив його запал» водою.

Водночас, за словами інших учасників зібрання, ніяких «проросійських настроїв» на заході не висловлювалось, зібрання було організоване винятково для обговорення питань щодо мов національних меншин в Україні.

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода один із доповідачів, громадський активіст Анатолій Балахнін, захід проходив у форматі швидше «круглого» столу, аніж конференції.

«Це була конференція щодо захисту етнічних мов. Однак вважати це конференцією, я гадаю, не зовсім коректно. Це більше нагадувало круглий стіл. Ми прийшли доповідачами щодо цієї теми. Особисто у мене була мета – задекларувати, що ми як українські націоналісти проти використання російської мови як мови міжетнічного спілкування в Україні або як етнічної мови. Це мова штучна і може використовуватись як політична винятково на теренах російської держави. Більше ніде. Це наша позиція. Доповідачі торкались питань як мов, так і національних меншин в Україні і не було чогось більшого, і тільки меседжі людини, яку я називатиму «провокатором», акцентували якісь інші теми цієї зустрічі», – сказав Анатолій Балахнін.

Радіо Свобода не вдалось зв’язатись із колишнім народним депутатом Володимиром Алексєєвим, якого облили водою під час заходу. До поліції він заяв не подавав.

Водночас в громадській організації «Майдан Січеслав-Дніпро» наразі заявляють, що вже звернулись до Служби безпеки України з проханням відреагувати на проведення цього зібрання в Дніпрі.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ