Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дніпрі відкрили виставку, присвячену Голодомору та репресіям в Україні

У Дніпрі в музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» відкрилась експозиція, присвячена Голодомору в Україні.

Експозиція розповідає не тільки про голодомори в Україні, зокрема, про маловідомі й замовчувані події голодних 1920-х років, але й про їхні передумови та наслідки.

Музейники демонструють десятки унікальних експонати, документів та світлин, що розповідають про примусове вилучення зерна в селян, опір українців політиці колективізації сільського господарства, зокрема, про мало вивчене Павлоградське повстання 1930 року, порятунок голодуючих.

Частину експонатів надали з власних родинних архівів самі співробітники музею.

Також фахівці висвітлюють непросту сторінку історії – долі євреїв та представників інших національних меншин – як жертв злочинів сталінського режиму, так і пособників.

За словами директора музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Ігоря Щупака, одним із найсимволічніших експонатів виставки стали металеві ваги 30-х років минулого століття, на шальках яких із одного боку – родинні цінності, коштовні речі, які сім’я вимінювала на хліб, з іншого – погано пропечена житня хлібина, що могла врятувати життя.

«У деяких областях етнічні українці складали більш як 90% жертв, наприклад у Сумській області, але на Сході й на Півдні, де були національні райони, там інша пропорція була. І у нас є оригінали документів, які це показують. Зараз люди в селах живуть і не знають, що колись то було національне село – єврейське, німецьке, польське, болгарське чи навіть шведське, – але жодного представника не залишилось, бо спершу – Голодомор, а потім репресії… Коли ми говоримо про Голокост, коли ми говоримо про Голодомор, про депортацію кримських татар, ми маємо пам’ятати, що це наша спільна історія, історія наших родин», – сказав Ігор Щупак.

Окрема сторінка експозиції присвячена масовим репресіям в Україні 1930-х років. Музейники відтворили стіл та канцелярське приладдя так званих «трійок», які за сотнями сфальшованих справ засуджували до розстрілів невинних громадян. Також історики демонструють копії деяких справ політрепресованих різних національностей, зокрема місцевого рабина.

Відкриття експозиції відбулось з участю провідних фахівців із вивчення Голодомору в Україні – керівника київського Українського центру вивчення Голодомору Людмили Гриневич, директора Центру вивчення Голодомору з Канади Валентини Курилів, істориків, громадських діячів, представників єврейської громади, школярів.

Виставка підготовлена співробітниками музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», інститутом «Ткума» у Дніпрі спільно зі столичним Українським центром вивчення Голодомору.

Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» у Дніпрі вивчає не тільки національну трагедію євреїв, в експозиції закладу є експонати про трагедією вірменського народу 1915 року, депортацію народів Криму часів сталінізму, геноциди в Камбоджі та Руанді.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ