Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Домі Франка провели тренінг з оцифрування

У межах проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей», що реалізується спільно з Інститутом франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка та за підтримки Українського культурного фонду, у Домі Франка було проведено п’ять тренінгів з оцифрування. Про це повідомили 8 вересня у пресслужбі ЛОР.
Фото: ЛОР

Основ предметної фотозйомки фондових працівників навчав Віталій Грабар - фотограф, співзасновник агенції LUFA, член команди проєкту «FrankoData», що контролює якість цифрових копій.

Під час тренінгу працівники музею опанували техніку оцифрування малих предметів (фотографій, поштівок, календариків, документів тощо), дізналися особливості оцифрування великих предметів (плакатів, постерів), навчилися техніки оцифрування олійного та іншого живопису, малих об'ємних предметів, а також повправлялися в постобробці цифрових копій. 

«Мені дуже приємно, що я отримав можливість долучитися до цього проєкту і зміг поділитися досвідом фотографування. І надзвичайно пощастило з командою, бо колеги швидко освоїли методи фотодокументування різних об’єктів і оцифрування архіву», – зазначив Віталій Грабар.

Своїми враженнями від тренінгів поділилася фондова працівниця й учасниця тренінгів Богдана Мелих: «Оцифровування одиниць зберігання з музейних фондів — це безперервний і надзвичайно важливий процес. Оцифрований варіант це й частина паспорта об’єкта, і ресурс для подальшого наукового дослідження, й ілюстративний матеріал для музейних і інших видань; це форма фіксації об’єкта у синхронному зрізі — з урахуванням стану, пошкоджень тощо.

Нам надзвичайно пощастило з ментором, паном Віталієм, адже він детально й доступно пояснював усі найдрібніші нюанси — від будови і механізму роботи камери до схем розташування елементів світла та подальшої обробки готових цифрових зображень. Ці знання будуть для нас цінними не лише в межах грантового проєкту, а й на майбутнє, адже ми бачимо перед собою тривалий, ретельний шлях максимального цифрового охоплення нашої колекції з максимально якісними й тривалими результатами».

Нагадаємо, що протягом реалізації проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей» оцифровується 1200 одиниць із фондової колекції (книжкові, періодичні видання, документи, графіка, ноти, вітальні адреси, скульптура, особисті речі письменника і його родини тощо) та 35 випусків періодики з питань франкознавства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ