Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобичі хочуть змінити дату святкування Дня міста

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
1/2
У Дрогобицькій міській раді провели експертний круглий стіл на тему адаптації дати святкування Дня міста до нового церковного календаря.

Після того, як церква прийняла рішення про перехід на Григоріанський календар, з 1 вересня дати відзначення низки християнських свят змістились. Аналогічно, – постало питання про перенесення дати відзначення Дня міста, яка історично пов’язана зі святом Різдва Пресвятої Богородиці.

За новим календарем його відзначатимуть 8 вересня. Відтак Дрогобич повинен стати одним із перших міст, яке адаптує День міста до нового календарного циклу.

Задля обговорення доцільності перенесення дати відзначення Дня міста у Дрогобицькій міській раді провели експертний круглий стіл за участі:

  • настоятеля храму Дрогобицьких священномучеників Северіяна, Якима та Віталія отця-декана СДЄ УГКЦ Івана Паньківа,

  • представника кафедри історії, педагогіки і психології ДДПУ, професора Ігоря Смутка,

  • заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів, гуманітарних та соціальних відносин, депутата ДМР Юрія Кушлика,

  • начальника відділу освіти, депутата ДМР Романа Грицая,

  • начальника управління культури та розвитку туризму, депутата ДМР Володимира Ханаса.

Модератором круглого столу виступив начальник управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій Зеновій Квасній.

Впродовж зустрічі присутні обговорили думки щодо доцільності зміни дати Дня міста спираючись на суспільні, релігійні та історичні аспекти даного питання.

«У зв’язку з тим, що всі дати ми відзначатимемо за новим церковним календарем – день міста також потребує перенесення. Завжди День міста  в Дрогобичі був святковим днем, люди йшли до церкви, не працювали фізично, в цей день відчувалась особлива, святкова атмосфера. Це той момент, який ми неодмінно повинні враховувати при зваженні всіх «за» та «проти», бо залишивши дату за 21 вересня ми ризикуємо мати День міста в буденній робочій атмосфері» – Юрій Кушлик, заступник міського голови.

«Колись дату святкування Дня міста прив’язали до чудового свята – Різдва Пресвятої Богородиці. Місто обрало для себе – бути під покровом Богородиці. Так як Синод єпископів вивчив думки людей та постановив, що з 1 вересня ми переходимо на Григоріанський календар, логічно, що всі дати повинні зміститись. Дрогобич адаптовуватиме ці зміни одним із перших. Тому маємо бути прикладом для інших» – Іван Паньків, отець-декан СДЄ УГКЦ.

«В цьому питанні важко висловлюватись з точки зору науки, бо проблема лежить більше в суспільній площині. Є прибічники як перенесення, так і збереження старої дати. Є люди, які не схильні приймати жодні зміни і вони завжди будуть проти. Тут кожен має свої аргументи і переконати одну чи іншу сторони навряд чи вийде. Тому варто спиратись виключно на думку більшості та керуватись логічними здоровими аргументами» – Ігор Смуток, професор кафедри історії, педагогіки і психології ДДПУ.

«Як тільки постало питання зміни дати відзначення, ми обговорили це питання в освітянському середовищі. Більшість вважає, що розділяти день міста і церковне свято Марії в жодному разі не можна. Аналогічне рішення висловила і наша профільна депутатська комісія, яка одноголосно вирішила – рекомендувати сесії міської ради перенести дату на 8 вересня» – Роман Грицай, начальник відділу освіти, депутат ДМР.

«Управління культури підготувало інформаційну довідку. Ми проаналізували весь період святкування Дня міста. Також хочу наголосити, що Герб міста в центральній частині містить зображення Богородиці. Тобто місто невіддільно пов’язане з титулом Діви Марії та перебуває під покровом Богородиці. Тому позиція щодо доцільності перенесення дати Дня міста, спільно з Різдвом Пресвятої Богородиці є одностайною» – Володимир Ханас, начальник управління культури та розвитку туризму, депутат ДМР.

Позиція учасників круглого столу виявилась одностайною – змінювати дату святкування таки потрібно. Однак кінцеве рішення повинна прийняти сесія, яка розгляне це питання вже завтра, 20 липня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ