Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобичі поліклініка економитиме на теплі понад 1 млн грн

Завдяки еско-механізму комунальна поліклініка в місті Дрогобичі, що на Львівщині, заощаджуватиме тепло. Про це заявили сьогодні, 6 листопада, власкорові Гал-інфо експерти Інституту Регіонального розвитку Тетяна Лукашенко та Уляна Терлецька.
Фото Гал-інфо.

З їхніх слів, на Проект ʺЕнергоефективність в дії: аналіз та просування кращих практик на Львівщиніʺ реалізується Інститутом Регіонального Розвитку рамках проекту ʺПросування реформ в регіониʺ за сприяння Європейського Союзу, який втілюють в життя Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ʺЄвропейська правдаʺ.

Експерти кажуть, що .через значне подорожчання теплоносіїв, утримання комунальних об’єктів соціальної сфери обходиться надзвичайно дорого: в місцевих бюджетах немає коштів на їх термомодернізацію. А Законом України ʺПро запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізаціїʺ та прийнятими на його виконання підзаконними актами передбачена можливість залучення бюджетними закладами приватних інвестицій на умовах енергосервісу.

ʺОтож, Дрогобицька міська поліклініка використала надані державою можливості, уклавши договір зі столичним інвестором ТОВ ʺКиївЕСКОʺ, за яким провела низку енергоефективних заходів, підготувавши опалювальну систему до зимового періоду. За розрахунками, за час дії контракту планується отримати загальну економію в сумі 1 млн 165 тис. гривень.

ЕСКО – це важливий крок. Адже місто нині немає ні копійки на установи. Приходить інвестор і забезпечує санітарні норми, економію, віддаючи 10 відсотків від зароблених коштів, а в кінці дії контракту віддає обладнання. Це – взагалі шикарно, - місто, отримавши обладнання, далі економить і може продовжувати із зекономлених коштів фінансувати ту ж саму установуʺ, – каже експерт Інституту Регіонального розвитку Тетяна Лукашенко.

А її колега – Уляна Терлецька додала: ʺСутність ЕСКО-механізму полягає в тому, що ця компанія за власні кошти реалізує в бюджетному закладі необхідні заходи з енергоефективності, які потім повертає з отриманої економії витрат на оплату спожитих ресурсів, і за рахунок цієї ж економії отримує прибуток протягом обумовленого в договорі (ЕСКО-контракті) періоду часу. Піонером з використання ЕСКО-контракту в охороні здоров’я є Дрогобицька міська поліклініка на Львівщиніʺ.

На запитання журналіста, чи економія грошей не позначиться на комфортних умовах для медичних працівників та пацієнтів, – експерт Уляна Терлецька відповіла, що ʺЕСКО-контракт був найкращим рішенням із можливих в умовах, в яких нині перебувають не тільки Дрогобицька поліклініка, а й багато інших подібних до неї соціальних закладівʺ.

За її словами, ʺокрім 10% від суми економії, після завершення контракту в поліклініці залишається встановлене обладнання, яке буде давати економію тепла ще не один рік, причому всі 100% поповнюватимуть міський бюджет. Плюсом є і те, що запропоновані в рамках енергосервісу заходи втілюють найсучасніші технології в галузі енергозбереження і є максимально адаптованими до конкретних умов. І найголовніше, в приміщеннях забезпечуватимуться нормативні показники мікроклімату, що створює комфортні умови для медичних працівників поліклініки і для 1000 щоденних її відвідувачівʺ.

Станіслав Гайдер, начальник відділу інформаційних технологій та аналізу Дрогобицької міської ради, коментує цю подію так:

ʺБільшість об’єктів соціальної сфери побудовані в 60-80 роки: вони обладнані застарілими та зношеними системами теплозабезпечення, які поглинають значні обсяги теплової енергії, а з ними – і значні суми з бюджетів різних рівнів. При цьому часто тепло подається в надлишковому обсязі, а тому просто ʺвипускаєтьсяʺ в атмосферу. Сьогодні в країні близько 100 тисяч будівель бюджетних установ побудовано ще за старими радянськими стандартами і потребують комплексної термомодернізації. Це, у свою чергу, вимагає чималих капіталовкладень у розмірі від 4,2 до 8,5 млрд доларів. Місцевим бюджетам це – не під силу. Для вирішення цього питання реформою енергетичного сектора запроваджується енергосервіс або так званий ЕСКО-механізм, спрямований на стимулювання залучення приватних інвестицій (ЕСКО-компаній) в термомодернізацію бюджетних закладів. Окрема стаття 18 Директиви 2012/27/ЄС вимагає створення сприятливих умов для розвитку ринку послуг енергосервісу. ЕСКО-механізм визначений одним із основних завдань енергоефективності у бюджетній сфері та житлово-комунальному секторі у прийнятій Енергетичній стратегії України на період до 2035 рокуʺ.

Довідка Гал-інфо.

Приміщення поліклініки в місті Дрогобичі Львівської області було побудоване в 1974 р. та обладнане – відповідно до діючих на той час радянських стандартів, орієнтованих на максимальне споживання тепла. До наших днів і саме приміщення, і його система теплопостачання зносилися. Об’єкт неодноразово включався в плани заходів з термомодернізації, але кошти на їх проведення в бюджеті міста не знаходилися. Справа дійшла до критичної точки, коли теплопостачальники перед початком опалювального сезону 2018-1019 р.р. під загрозою припинити теплопостачання почали вимагати негайної заміни лічильника тепла.

Вирішенню питання посприяла зустріч керівництва Дрогобицької міської ради з радником голови Держенергоефективності з впровадження ЕСКО-механізму Олексієм Корчмітом, на якій розглядалися питання підвищення рівня енергоефективності бюджетних установ міста. Отож, визріло рішення про впровадження енергосервісного контракту у більше десяти бюджетних установах Дрогобича. Міська поліклініка була внесена у перелік об’єктів, рекомендованих для енергосервісу, який був схвалений депутатами міської ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ