Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобичі реставрують дзвіницю церкви Воздвиження Чесного Хреста

Фото: ЛОДА
Фото: ЛОДА
Фото: ЛОДА
Фото: ЛОДА
Фото: ЛОДА
Фото: ЛОДА
Фото: ЛОДА
Фото: ЛОДА
1/4
Як повідомили Гал-інфо у прес-службі ЛОДА, від 10 червня відновили роботи з реставрації дзвіниці храму Воздвиження Чесного Хреста у Дрогобичі, який є пам’яткою архітектури національного значення і датується 1661 роком (ох. № 378).

Відновлення пам’ятки відбувається за кошт обласного бюджету, в межах програми збереження культурної спадщини Львівщини.  Днями на об’єкті провели виїзну нараду, за участю заступника голови Львівської обласної адміністрації Юрія Холода, директорки музею “Дрогобиччина” Алли Гладун, міського голови Дрогобича Тараса Кучми та представника підрядника Юрія Шмігельського.

Роботи на дзвіниці церкви Воздвиження Чесного Хреста розпочалися торік. На замовлення департаменту архітектури ЛОДА, виготовлено проектно-кошторисну документацію. Переможцем тендеру і підрядником на об’єкті є ТОВ “В.Ф.Ф.”. Надати послуги він зобов’язався за 2 мільйони 251 тисячу гривень. Відтак на підготовчі роботи у 2019-у пішло 458 тисяч гривень. Також за ці гроші закупили будівельні матеріали для реставрації, встановили риштування, розпочали маркування найбільш аварійних ділянок дзвіниці.

Цьогоріч, у межах програми збереження культурної спадщини області, передбачено для продовження реставрації один мільйон гривень. 10 червня підрядник відновив роботи. 

“Наразі ми завершили маркування всіх дерев’яних балок, розпочали укріплення фундаменту по периметру пам’ятки. Надалі плануємо розібрати верхи дзвіниці та вирівняти її каркас”, - каже Юрій Шмігельський.

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод зазначає, що церква Воздвиження Чесного Хреста є одним із найстаріших дерев’яних храмів Львівщини. Фізично вона розташована по сусідству і майже на одній лінії з територією Дрогобицької солеварні та церкви святого Юра, яка занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО, і також потребує негайної реставрації.

“Нам вдалося побувати і всередині церкви, яка, на жаль, переважно, є закритою для відвідувачів і також дуже потребує реставрації. Сьогодні ця пам’ятка є на території місцевої частини ДСНС. Після завершення реставрації дзвіниці, планується облаштувати окремий вхід до пам’ятки. Цей храм, кажуть, не реставрували понад 100 років, але навіть не фахівець може зрозуміти - він унікальний і також заслуговує на світове визнання. Саме тому я давно наполягаю: Україні треба державну програму зі збереження культурної спадщини. Місцевими бюджетами - будьмо чесні - на жаль, ми не дамо ради”, - каже Юрій Холод.

Водночас, за словами Алли Гладун, проектно-кошторисна документація для цілої церкви Воздвиження Чесного Хреста у Дрогобичі вже готова, спільно з областю, управлінці та громадськість шукають гроші для її відновлення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ