Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У двох областях зросте вартість проїзду у поїздах

У двох областях змінюється вартість проїзду у поїздах приміського сполучення, -передає офіційний сайт Укрзалізниці.

За погодженням з обласними державними адміністраціями в межах регіональної філії «Одеська залізниця» ПАТ УЗ буде підвищено вартість проїзду пасажирів у поїздах приміського сполучення. Відтак, з 1 липня 2017 року вартість проїзду буде збільшено на 15% по відношенню до діючої у Черкаській та Кіровоградській областях.

Таке рішення було прийнято у зв’язку з високим рівнем збитковості приміських перевезень, який не дає можливості залізничникам у повному обсязі виконувати оновлення рухомого складу, підвищувати комфортність та якість обслуговування пасажирів, а також зростання цін на енергоносії, подорожчання матеріалів тощо.

Залежно від дальності поїздки вартість повного квитка в приміському сполученні на території зазначених областей становитиме від 8,60 грн. на перших 5 км і до 46 грн. на 400 км. Проїзд для дітей віком від 6 до 14 років, як і раніше, становитиме 75% від вартості проїзду дорослого пасажира, а студенти так само користуватимуться 50% пільгою згідно з чинним законодавством.

Нагадаємо, що правом безоплатного проїзду користуються 16 категорій громадян. Основними пільговиками залишилися пенсіонери, інваліди, сироти, учасники бойових дій, студенти тощо. При цьому компенсація залізничному транспорту від місцевих органів влади за проїзд пільгових категорій громадян практично відсутня. Так, за 5 місяців 2017 року перевезено у приміському сполученні майже 1 млн. 104 тис. пасажирів на суму 16 млн. 738 тис. грн., з яких компенсовано лише 10%.

Міські, районні державні адміністрації відмовляються підписувати угоди з компенсації за надання послуг пільговикам на поточний рік, мотивуючи це відсутністю коштів в місцевих бюджетах. Із року в рік залишається складною ситуація із закладанням ними коштів на компенсацію залізниці перевезень пільговиків. Як наслідок, магістраль продовжує працювати у збиток, адже кожна витрачена гривня покривається доходом лише на 13,5 копійки, при цьому вартість проїзду у приміському сполученні залишається символічною і, як мінімум, утричі нижчою, ніж автотранспортом. Проте, незважаючи на значні витрати та серйозні збитки, регіональна філія «Одеська залізниця» ПАТ УЗ не скасувала жодного приміського поїзда.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ