Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У дитячій лікарні Львова розпочали лікування пацієнтів зі СМА

Медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру розпочали лікування від спінально м'язової атрофії (СМА). Перші дози препарату "Spinraza" отримало троє пацієнтів.
Фото: Ron Medvescek / Arizona Daily Star

Про це інформує Департамент охорони здоров'я Львівської ОДА. 

Серед перших пацієнтів, які отримали першу дозу препарату Spinraza, восьмирічна Анастасія з Рівненщини та двоє підлітків із Львівщини – 15-річна Аня і 13-річна Марта.

До введення дорогої ін’єкції дівчаток готували упродовж кількох днів, ті отримували інфузійну терапію та пройшли необхідні обстеження.

У центрі пояснюють, препарат Spinraza вводять у спинномозковий канал під загальним знечуленням. Після маніпуляції пацієнт повинен щонайменше 8 годин лежати на спині для рівномірного розподілу ліків. І щонайменше добу – під пильним контролем медиків.

"Ця маніпуляція вимагає дуже ретельної підготовки та вміння, адже у діток зі СМА наявний сколіоз і це викликає певні складнощі",  – зазначила Іванна Андрейчук, лікарка-анестезіологиня лікарні.

Щоб розпочати лікування спінально м’язової атрофії, медики центру пройшли підготовку та стажування за кордоном.

"Донедавна ліки проти цієї недуги не були доступними для пацієнтів в Україні, тому їхали на лікування за кордон. Зараз у нашому Центрі пацієнти отримуватимуть необхідне лікування і реабілітацію за світовими стандартами. Ми тісно співпрацюємо з Міністерством охорони здоров’я та очікуємо державну закупівлю ліків для усіх пацієнтів незалежно від віку і стану",  – зауважила Марта Шеремет, педіатриня ЗУСДМЦ.

Відомо, що лікування від СМА потребують 26 дітей із Львівщини, віком від 2 до 18 років. 

Довідково: СМА, або спінальна м'язова атрофія - це захворювання, яке є найбільш поширеною генетичною причиною смерті дітей. У хворих на СМА моторні нейрони спинного мозку поступово гинуть, що призводить до відмирання нейронних сполучень з м'язами та м'язової атрофії. Це поступовий, але незворотний процес, що означає втрату можливості рухатися, а з часом - дихати. Лікування є надзвичайно складним, дорогим і з довічною реабілітацією.

На відміну від препарату «Zolgensma», який застосовують одноразово дітям до 2 років, «Spinraza» потрібно приймати довічно – перші чотири дози накопичувальні з інтервалом у 14 днів, далі - підтримувальні ін’єкції кожні чотири місяці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ