Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У дитячій лікарні на Орлика прооперували пухлину мозку 11-річній дівчинці

Нейрохірурги Дитячої лікарні на Орлика у Львові успішно прооперували 11-річну Даринку в якої був рецидив пухлини головного мозку. Про це повідомили на Facebook-сторінці "Дитяча лікарня на Орлика. Львів".
Фото Дитяча лікарня на Орлика. Львів

У дитини через 4 роки після прооперованої пухлини головного мозку було діагностовано продовжений ріст у вигляді гравітаційного метастазу. Про це розповів лікар-нейрохірург Тарас Микитин.

Зі слів лікаря, у 2017 році у Даринки було вперше діагностовано пухлину головного мозку в ділянці задньої черепної ями.

"Дитина була прооперована і пухлина забрана в повному об’ємі. Гістологічно – Медулобластома. Цей тип пухлин відноситься до злоякісних та потребує продовження лікування під наглядом онколога. Тому, для наступного етапу лікування вона була направлена до лікарів-онкологів Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, де отримала повний курсу радіо- та хіміотерапії. Дівчинка почувалася добре, але в будь-якому випадку після злоякісної пухлини – медулобластоми, ми спостерігаємо за такими дітьми, в тому числі вони проходять що три місяці ЯМРТ"- зазначив лікар.

До дитячої лікарні на Орлика батьки Даринки звернулися у серпні 2020 року, адже на черговому ЯМРТ було виявлено новоутворення в лівій скроневій частці. Хоча у прооперованій ділянці голови все було в нормі.

"Ми повторно зробили у грудні місяці ЯМРТ і виявили, що утвір збільшився в розмірах, але клінічно дитина почувала себе добре і в неї не було жодних неврологічних симптомів. А вже в лютому на контрольному ЯМРТ ми побачили прогрес росту утвору в скроневій частині. Тому 23 березня 2021р. вона була повторно прооперована. Операція тривала близько 5 годин. Нам вдалось видалити даний утвір в повному об’ємі, і вже через 2 дні після операції дитина була в палаті. Очікуємо на гістологію та імуногістохімію. Зараз дитина почуває себе добре, без жодних неврологічних симптомів", - додав Тарас Микитин.

Зі слів нейрохірургів, новоутвір, який виявили у Даринки – це гравітаційний метастаз, який може неодноразово виникати після такої пухлини як медулобластома. Особливість цих метастазів, що вони поширюються по лікворних шляхах.

Оперували дитину – нейрохірург, к.м.н, доцент кафедри неврології та нейрохірургії Ужгородського національного університету Юрій Чомоляк, та лікарі нейрохірургічного відділення Дитячої лікарні на Орлика – Тарас Микитин і Ігор Гоменюк.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо,  у лікарні швидкої допомоги провели надскладну операцію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ