Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Фінляндії запустили найбільший у Європі ядерний реактор

Запуск реактора повністю покриє дефіцит, спричинений зупинкою імпорту електроенергії до Фінляндії із рф та зменшить імпорт електроенергії із сусідніх країн – Норвегії та Швеції.
Фото: Reuters

Як пише Радіо Свобода, у Фінляндії в ніч на неділю запустили в експлуатацію найбільший у Європі ядерний реактор. Він став третім енергоблоком атомної електростанції на острові Олкілуото.

Потужність реактора становить 1600 гігаватів, що покриє 14% енергоспоживання країни. Після введення його в експлуатацію АЕС Олкілуото вироблятиме 30% усієї фінської електроенергії. Фінські енергетики сподіваються, що це призведе до зниження цін на електрику та зменшення імпорту електроенергії із сусідніх країн – Норвегії та Швеції. У рік реактор вироблятиме 12 терават-годин електроенергії. Цього достатньо, наприклад, для опалення 5200000 квартир.

Будівництво реактора розпочалося у 2005 році. Спочатку його запуск планувався на 2009 рік, але багато разів переносився через технічні складнощі.

Запуск реактора також повністю покриє дефіцит, спричинений зупинкою імпорту електроенергії до Фінляндії із Росії. Торік у травні російська державна компанія «Інтер РАО» припинила постачання електрики до Фінляндії, оскільки через санкції, накладені ЄС на росію через її вторгнення в Україну, Фінляндія більше не оплачувала імпорт.

Питання про атомну енергетику залишається дискусійним у Європі. Так, до прикладу, Німеччина закрила останні АЕС, які працювали в країні у суботу, 15 квітня. Натомість інші європейські країни – такі як Швеція, Франція та Великобританія – навпаки планують нові розробки у цій галузі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ