Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Франції хочуть провести кінофестиваль за участі фільмів проросійського режисера

У Франції хочуть провести кінофестиваль Univerciné Nantes Russe/Entre Lviv et L-oural, за участі фільмів проросійського режисера.
1/3

Як повідомило видання ДІЛО, серед головних режисерів, який представлятиме свій фільм, є Сергій Лозниця. Його днями виключили зі складу Української кіноакадемії, зокрема через те, що його фільми увійшли до програми кінофестивалю російського кіно “Від Львова до Уралу”.

З цієї причини Франко-українське об’єднання «Тризуб» звернулось до організаторів фестивалю Katorza – Nantes та владних структур міста.

1/1

“Хочемо прояснити свою позицію: ми не проти російського кіно чи культури, і не за цензуру. АЛЕ ми проти просування агресивної політики російської влади проти України через російську культуру. Тому вимагаємо, щоб всі російські артисти ЧІТКО заявили, що вони проти війни, нав’язаної росією Україні, та проти агресивної політики Путіна та його уряду.

Крім того, з Української академії кіно вигнали режисера Сергія Лозницю, чиї фільми запрограмовані на університетському фестивалі”, – йдеться у заяві “Тризубу”.

Також організаторів просять не позиціонувати Лозницю як українського представника культурної сфери.

“Відповідно до принципів свободи вираження дорогих Франції, ми запропонуємо організаторам список більш представницьких українських фільмів, де режисери та актори чітко покажуть свої позиції проти війни в Україні”, – додає “Тризуб”.

Там також повідомили “Ділу”, що мали розмову з організаторами кінофестивалю, однак проханням української спільноти відмовили.

За неоднозначні погляди Лозницю також критикує актор і продюсер Пилип Іллєнко.

“Сергій Лозниця висловив категоричну незгоду із закликом бойкотувати російський кінематограф, який ми з вами ініціювали в перші дні війни, і який вже підтримала велика кількість інституцій та наших колег в цілому світі.

Настав час видатному російському режисеру воз’єднатися із великим кораблем російської культури”, – написав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ