Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Франції нудисти організували велопробіг

У місті Ренн відбувся перший у Франції велопробіг нудистів. Такі ж заходи хотіли провести в Парижі та Ліоні, але місцева влада в останню мить їх скасувала. Учасники велопробігу переконують: хочуть привернути увагу до проблеми глобального потепління.

Як повідомляє Громадське з посиланням на RFI, велопробіг у Ренні відбувся 12 вересня за заздалегідь спланованим маршрутом довжиною в 15 кілометрів. Очільник міста дещо змінив його, аби він не проходив через центр. Загалом у велопробігу нудистів узяли участь 70 чоловіків і жінок.

«Ми раді, багато сміялися, добре провели час… Сподіваємося, що цей захід набере обертів і відбудеться в інших містах», — заявила Мішель Шарлі-Доміне, голова Французької федерації нудистів (навіть така є!), організатора велопробігу.

У Франції та Ліоні, де федерація також просила дозвіл на проведення велопробігів, їх спершу дозволили, але в останню мить заборонили. Керівник паризького осередку організації Жульєн Клод-Пенегрі вважає: це цензура з боку поліції Парижа.

Офіційна причина заборони велопробігу нудистів у французькій столиці — заборона ексгібіціонзіму, передбачена кримінальним кодексом. Але Клод-Пенегрі вважає: «Оголеність сама по собі не є сексуальним актом, ніякого ексгібіціонізму тут немає. Для нас нудизм — спосіб спонукати людей усвідомити крихкість людства і планети».

Велопробіги нудистів сягають своїм корінням 2003 року. Тоді з ідеєю акції на велосипедах і дрескодом «настільки мало одягу, наскільки ви собі можете дозволити» виступив канадський активіст Конрад Шмідт. Особливо популярними такі велопробіги стали у США, Бельгії, Іспанії та Німеччині.

На перший погляд може здатися, що учасники акції просто їдуть голяка на велосипедах і все. Насправді ж, як кажуть учасники, так вони привертають увагу до проблеми змін клімату й нетривкості нашої планети. А ще — заохочують користуватися екологічно чистим транспортом.

«У нас є лише одна планета, тож ми хочемо захистити її. Якщо ви піклуєтеся про природу, краще бути оголеним, аби показувати власну вразливість», — вважає Мішель Шарлі-Доміне.

У Франції велопробіг нудистів уперше дозволили проводити лише цього року. І це — попри те, що в країні один із найбільш помітних нудистських рухів у Європі, відзначає RFI.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ