Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Кабміні уточнили, чи потрібно носити маску будь-де на вулиці

Кабінет міністрів закликає громадян носити медичні маски або респіратори усюди на вулиці, але де-юре на звичайній вулиці робити це не обов’язково.

Про це йдеться у роз’ясненні уряду щодо нових обмежувальних заходів, більшість з яких набуде чинності 6 квітня, пише Громадське.

Так, у відповідній постанові уряду від 2 квітня написано: заборонено з 6 квітня перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.

«Громадське місце — частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше)», — пише Кабмін.

Також там уточнили, що треба слідкувати й за рішеннями місцевих органів влади, бо вони можуть розширювати перелік громадських місць.

«Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можете опинитись на території, яка підпадає під визначення «громадське місце», — наголосили в Кабміні.

Як пояснив hromadske радник з питань правової політики, адвокат Максим Костецький, законодавчо перелік громадських місць в Україні не прописаний, він є лише в законі про тютюнопаління.

Звичайна вулиця там не є громадським місцем, тому носити маску там не обов’язково. Однак юрист також радить бути обережними, бо під час ходьби вулицею можна потрапити на територію, яка вже підпадає під поняття «громадське місце», наприклад, на зупинку.

У повідомленні Кабміну перелік громадських місць не є вичерпним, й враховуючи, що законодавство також погано регулює це питання, нові обмеження влади фактично стануть причиною широкої дискреції правоохоронців — тобто вони можуть трактувати ситуації на власний розсуд, наприклад, що є громадським місцем, а що — ні.

Костецький також зазначає, що така проблема є й щодо покарання за порушення — один поліцейський може обмежитись попередженням, а інший — одразу оштрафувати на щонайменше 17 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ