Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Кракові стартував конкурс різдвяних шопок

У Кракові розпочався конкурс різдвяних вертепів (шопок) - невеликих макетів ясел, у яких народився Ісус Христос. Проводять змагання майже щороку, вже понад сімдесят років.

Участь у конкурсі беруть і професійні митці і аматори. Важлива умова змагання - кожен вертеп мусить мати елементи архітектури чи історії Кракова.

Організатор конкурсу Історичний музей Кракова  ставить дві головні умови. Шопка обов’язково має містити сцени із ясел, де народився Ісус, і впізнавані пам’ятки Кракова. Найчастіше автори зображають відомі архітектурні споруди - собори, костьоли, ратушу.

Деякі вертепи містять фігурки Папи Франциска, що відвідав Краків цього року. Елементами інших є відомий Вавельський дракон та персонажі, що допомогли врятувати від нього місто. 

Як відомо, конкурс Краківських різдвяних вертепів вперше провели 1937 року. Участь у ньому можуть брати не лише професійні художники, але й аматори. У перший день змагання  вертепи оцінює професійне журі. А от роботи, що допускаються до подальшого конкурсу , виставляються в Історичному музеї.

Вертеп-переможець залишається в постійній експозиції.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ