Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У Красному вшанували пам'ять останнього головнокомандувача УПА Василя Кука

У неділю, 11 вересня, у смт. Красне Буського району вшанували пам'ять останнього головнокомандувача ОУН-УПА Василя Кука. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Учасники заходу поклали квіти до пам'ятника генерал-хорунжого. Опісля відбулось громадське віче за участі представників обласної та районної влади й громадськості.

"Головний командир Української Повстанської Армії Василь Кук в тяжкий час, коли Україну заполонили ворожі кати, зумів підняти над рідною землею прапор свободи і незалежності. Сьогодні, на 25-ому році незалежності ми можемо з впевненістю сказати, що якби не боротьба Повстанської Армії, не було би відновлення незалежної України. Воїни УПА у лісах та криївках, у вигнанні гордо тримали честь нашої держави. Тепер цей незламний дух підхопили солдати української армії, народженої вже незалежною країною. І всі ми у такий нелегкий час повинні брати приклад із величної постаті видатного українця Василя Кука та його жертовної діяльності протягом усього життя на благо України", - зазначив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Василь Степанович Кук – головнокомандувач УПА з 1950 року. Народився 11 січня 1913 року в Красному, нині Буського району Львівщини.

Після II Великого Збору ОУН провідник ОУН Степан Бандера призначив його членом Проводу ОУН, у якому Василь Кук очолив організаційну референтуру (відділення). Навесні 1941 р. організував і очолив Центральний штаб похідних груп ОУН для переходу в східні області України, включно з Кримом і Кубанню. У червні 1941 р. очолив Львівську провідну похідну групу (близько 20 членів), яка прибула 30 червня до Львова й організувала Народні Збори, на яких було проголошено Акт відновлення Української Держави.

У квітні 1944 р. керував найбільшим боєм УПА під Гурбами. З 1947 р. був заступником Романа Шухевича на всіх його посадах, а після його загибелі 5 березня 1950 р. Василя Кука було обрано головою Проводу ОУН в Україні, головним командиром УПА та головою Генерального секретаріату Української Головної Визвольної Ради.

Останні роки свого життя мешкав у Києві, де й помер 9 вересня 2007 року. Проте поховали Василя Кука на його малій батьківщині – в селі Красне Львівської області.

12 вересня 2010 в селі Красне урочисто відкрили пам’ятник Василеві Куку. 5 січня 2013 р. сесія Винниківської міської ради присвоїла назву вулиці на честь видатного політичного діяча Василя Кука. У Дніпрі також є вулиця Василя Кука. 19 лютого 2016 року ім’я Василя Кука було надане одному з провулків Житомира.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ