Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Криму депортують українців, які відмовились отримувати паспорт РФ

Росія порушує права українців в анексованому Криму, які відмовилися отримати російський паспорт. Окупаційна влада таких громадян систематично видворяє з півострова, як мігрантів, - Громадське.

Про це йдеться у дослідження правоозахисної організації «Кримська правозахисна група».

«Після окупації Криму де-факто влада півострова примушує місцевих жителів отримувати громадянство РФ. Тих громадян України, хто не захотів або не зміг отримати документи окупаційної влади, системно штрафують і/або депортують з Криму», — йдеться у повідомленні.

Аналітики «Кримської правозахисної групи» провели дослідження, з'ясувавши, що з початку анексії півострова «судами» Криму було розглянуто щонайменше 8479 справ за «статтею 18.8 КоАП РФ» про «порушення проживання в Росії».

Серед них — у 6972 випадків, де винесено постанову про призначення покарання. «З розглянутих постанов у 36,9% випадках крім штрафу застосовується покарання у вигляді депортації. Слід зазначити, що депортація застосовується до громадян України, які проживали в Криму на момент окупації — це щонайменше 79 випадків», — йдеться у дослідженні.

Зазначається, що у 40 випадках серед тих, кого депортують, у Криму залишалися сім'ї чи близькі.

За підрахунками правозахисників, з початку анексії Криму було депортовано близько 2,5 тисяч громадян.

«Якщо прийняти 36.9% як показник для всіх 6972 постанов, то можна припустити, що за період окупації з Криму депортовано близько 2550 осіб, переважна більшість з яких є громадянами України», — йдеться у дослідженні.

27 серпня керівник Українського культурного центру в Криму Леонід Кузьмін повідомив, що у Криму не залишилось жодної школи з українською мовою навчання.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ