Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Кривому Розі розпочинається «декомунізація» топоніміки

У Кривому Розі, єдиному місті Дніпропетровської області, де не відбулася «декомунізація», розпочалися громадські слухання з питань перейменування вулиць. За даними з Криворізької міської ради, слухання мають пройти в усіх 8 районах міста. До середини квітня виконкоми райрад та міської ради приймали письмові та усні пропозиції від жителів.

За інформацією Криворізького педагогічного університету, де з ініціативи науковців і громадськості створили робочу групу з обговорення перейменування вулиць, загалом у місті підлягає зміні понад 230 об’єктів топоніміки.

Як поінформували громадські активісти, які взяли участь у перших слуханнях у Довгінцівському та Дзержинському районах міста, десятки назв вулиць вже мають варіанти для перейменування: так, вулицю Бабушкіна пропонують назвати Затишною, Косіора – Соборності, Постишева – Українських воїнів тощо.

Водночас не виключено, що деякі вулиці можуть залишитися з подібними на старі назвами, як-от бульвар радянського діяча Сергія Кірова, який пропонують перейменувати на бульвар Олександра Кірова, сержанта Червоної армії, героя Другої світової війни.

У п’ятницю мають відбутися чергові громадські слухання в Саксаганському районі міста. У соціальних мережах небайдужі криворіжці закликають жителів міста активніше брати участь в обговореннях. Зокрема, зазначають вони, на слуханнях порушуватимуть питання про перейменування вулиці Подбєльского на вулицю імені Володимира Гончара, криворізького журналіста-патріота.

У лютому в Дніпропетровській облдержадміністрації повідомили, що в області на виконання законів «про декомунізацію» вже здійснили «більш як половину роботи» : демонтували 116 пам’яток та перейменували понад 1800 вулиць. З декомунізацією повністю впоралися Жовті Води, Тернівка, Широківський та Юр’ївський райони. Тоді ж в ОДА зазначили, що Кривий Ріг не розпочав «декомунізацію», у місті не змінили жодного топоніму.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ