Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У КВУ назвали реальну коаліцію в парламенті

Найчастіше прийняті закони підтримують депутати “Слуги Народу”, групи “Довіра”, а також ексдепутати ОПЗЖ з груп “Відновлення України” і “Платформа За життя та мир”. Про це йдеться в дослідженні Комітету виборців: “Верховна Рада: підсумки першого півріччя 2024 р.”.
Фото Мінфін

Упродовж січня-червня 2024 р. було ухвалено 70 законів. Як правило “за” натискали 82% депутатів “Слуги Народу” (194 депутати), 70% – групи “Довіра”, 64% – групи “Відновлення України”, 58% – групи “Платформа За життя та мир”. Також 50% депутатів “Голосу”, 49% – “Європейська Солідарність”, 48% – “За майбутнє”, 44% – позафракційні. Найменша підтримка прийнятих рішень ВР у депутатів ВО “Батьківщина” – в середньому 34% “за”.

Депутати “Слуги Народу” самостійно не забезпечили 226 голосів “за” жодного разу. Лише 16 законів із 50 прийнятих (без ратифікаційних документів) отримали підтримку понад 200 депутатів фракції. При цьому максимальний рівень підтримки – 219 “за”. 

Варто відзначити, що в цілому народні депутати різних фракцій і груп демонструють високу підтримку рішень парламенту. В середньому прийняті закони підтримували 279 народних депутатів. Кожен п’ятий закон прийнято конституційною більшістю. Найбільшу підтримку отримали проєкти щодо продовження воєнного стану і мобілізації.

“Неформальна коаліція “Слуги Народу” з групою “Довіра” існувала й до повномасштабного вторгнення. Однак в останні роки до неї фактично приєдналися ексдепутати ОПЗЖ: якщо в 2019-2022 рр. рішення ВР підтримували 20% депутатів цієї фракції, то в 2022-2024 р. – майже 60%. Не виключено, що саме участь ОПЗЖ у коаліції призводить до блокування розгляду в парламенті принципових для них законопроєктів: т. зв. «церковний законопроєкт», законопроєкт про можливість позбавлення мандатів депутатів місцевих рад від проросійських партій, питання люстрації активу заборонених партій та інші”, – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ