Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Києві обговорили виклики та завдання сучасних архівів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Києві обговорили виклики та завдання сучасних архівів

7-8 грудня у Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Архіви в сучасному світі: виклики та завдання»

В обговоренні взяли участь начальник Управління інституційного забезпечення політики національної пам'яті УІНП Ігор Кулик з доповіддю «Пізнання тоталітарного минулого через відкриття архівів КГБ в Україні» та головний спеціаліст наукового відділу Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті, кандидат історичних наук Анатолій Хромов з темою «Досвід дигіталізації та репрезентації оцифрованих матеріалів в Державному архіві Одеської області в 2008–2017 рр.».

Конференція проводилася в рамках святкування 100-річчя створення системи архівних установ України, але окреслила широкий спектр нагальних проблем, що виникають у роботі сучасних архівів.

Керівництво державних архівів Тернопільської, Київської, Івано-Франківської,  Хмельницької та Луганської областей та міста Києва, а також центральних державних архівів вищих органів влади та управління, електронного архіву, Центральний державний архів зарубіжної україніки, ЦДКФФА України імені Г. С. Пшеничного, ЦДАМЛМ України поділилися позитивним досвідом створення виставкових та онлайн-проектів, станом реалізації електронної пошукової системи «Архівні фонди України», обговорили основні виклики для архівів в ХХІ столітті.

Під час пленарного засідання польським досвідом поділився Генеральний директор державних архівів Республіки Польща Возняк Войцех, який розказав про найпріоритетніший процес роботи архівів на 2017 рік - оцифрування архівних документів, його етапи та перспективи.

Доктор історичних наук, професор кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член громадської ради при Державній архівній службі України Ярослав Калакура запропонував своє бачення реформування архівної справи в Україні.

Секційні заняття тривали протягом двох днів. У перший день конференції найбільшу кількість учасників зібрала секція “Доступ до документів НАФ: між традицією та сучасністю”, під час якої відбулося активне обговорення питань доступу до архівів, співпраці між дослідниками та архівістами.

Другого дня основною темою обговорень стала панель “Практика оцифрування архівних документів: вітчизняний та зарубіжний досвід”, під час якої директор Державного архіву в Пйотркові Трибунальському (Республіка Польща), кандидат історичних наук Томаш Матушак та директор Державного архіву в Лодзі Піотр Завільський (Республіка Польща)  представили державну стратегію оцифрування ресурсів польських державних архівів на 2018-2023 рр., поділилися практичним досвідом його втілення та доступу до архівних матеріалів для генеалогії в інтернеті.

Український інститут національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ