Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал  |  Війна з Росією

У Києві побили відкритого гея-ветерана батальйону «Донбас»

У четвер, 29 серпня, в Києві під час пам'ятних заходів із вшанування захисників України, які загинули під час виходу з Іловайська у 2014-му році, колишній співслужбовець напав на ЛГБТ-активіста і ветерана батальйону «Донбас» Віктора Пилипенка.

За словами потерпілого, напад стався біля Стіни пам'яті загиблих на Донбасі військовослужбовців на Михайлівській площі, передає Громадське.

«Я спілкувався з інвалідом війни на позивний «Альпініст», якому я безпосередньо на полі бою в 2015 році надавав першу невідкладну допомогу. Розмовляв із його дружиною, там був також волонтер і родич одного із загиблих. І ми всі стояли гуртом, спілкувалися, поклали квіти, як відчув удар у потилицю», — розповів Пилипенко.

Напад вчинив колишній співслужбовець, який «поставив свою сексуальну гомофобну агресію до представників не гетеро орієнтації вище від військового братерства». За словами Пилипенка, до камінг-ауту вони із нападником товаришували.

«Він вигукував привселюдно на мою адресу образливі слова, його намагалися заспокоїти. Я попросив його відійти у сторону, щоб не влаштовувати цирк у такий день. Я думав, що з ним можна якось поговорити, якось заспокоїти. Як тільки ми відійшли — він просто почав бити мене по обличчю», — каже ветеран АТО.

Нападника знову відтягнули інші військовослужбовці, після чого той зник. Коли Пилипенко покидав Михайлівську площу, чоловік вкотре кинувся на співслужбовя ззаду. На агресію Пилипенко не відповідав, нападника відтягнули.

«У той же день я подав заяву в поліцію, у той же день пройшов обстеження у лікаря. Забої м'яких тканин голови, але нічого серйозного — кістки не ушкоджені. Зробив рентген, зняв побиття за направленням поліції. Склали протокол. Написав заяву — злочин на ґрунті ненависті через мою орієнтацію», — зазначив ЛГБТ-активіст.

За словами Пилипенко, нападник і раніше погрожував йому в соцмережах, коли дізнався про камінг-аут і участь співслужбовця у Марші Рівності.

«Я йому відповідав, що він порушує присягу, оскільки він присягав на Конституції України, народу України, а ЛГБТ-спільнота, до якої я належу, також є народом України. І якщо він хоче знищувати таких, як я, обмежувати наші права, то він порушує, фактично, присягу. Йому це дуже не сподобалося — він погрожував, що вб'є мене через ці слова», — пояснив ветеран АТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ