Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Києві показали "Французьке обличчя Львівщини"

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/3
Учора, 19 березня, у Медіацентрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв у Києві відбулася презентація документального кінопроєкту ʺФранцузьке обличчя Львівщиниʺ. Про це повідомили 20 березня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Серед його партнерів  - департамент комунікацій та внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації.

Це кінопроєкт львівських режисерів Сашка та Дарини Балабаїв, створений спільно з Науковою бібліотекою Львівського національного університету імені Івана Франка та ʺАльянс Франсезʺ міста Львова. Він зорієнтований на популяризацію українсько-французьких зв′язків та актуалізацію пам′яток і місць пам′яті французької та української культур, збережених в Україні та Франції. 

У вступному слові доктор історичних наук, професор, голова правління громадської організації ʺНаукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносинʺ Ірина Матяш наголосила на важливості проєкту в культурній дипломатії України. Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен відзначив активність ʺАльянс Франсезʺ м. Львова та Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка, високо оцінив мистецький рівень фільму та подякував за підтримку партнерам проєкту.

Ідея кінопроєкту ʺФранцузьке обличчя Львівщиниʺ належить Василеві Кметю, Президентові ʺАльянс Франсезʺ м. Львова, директорові Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка. Він наголосив, що проєкт став продовженням ініціативи Посольства Франції досліджувати міжкультурну спадщину великих міст – Львова, Одеси, Харкова.

 ʺТоді, у 2018 році ми реалізували 4 туристичні маршрути з циклу ʺФранцузьке обличчя Львоваʺ. Перетворення проєкту в кінодокументалістику відбулося завдяки режисерській ініціативі та творчим підходам Сашка і Дарини Балабаїв. Цей проєкт став спробою розширити межі традиційного українсько-французького дискурсу: нагадати українцям про багатогранність джерел їхньої культури і французам про їхні традиції в Україні. Спільні роздуми про європейське минуле мають бути доброю основою для майбутніх перспектив - культурних, бізнесових, туристичнихʺ, - зазначив Василь Кметь.

Фільм перекладений французькою та українською мовами.

Перший показ кінострічки ʺФранцузьке обличчя Львівщиниʺ відбувся торік у листопаді в мережі ʺКінопалацʺ у рамках подій фестивалю ʺФранцузька осінь у Львовіʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ