Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Києві провели Форум національних меншин (спільнот) України

У Києві провели Форум національних меншин (спільнот) України: європейська перспектива, діалог, захист прав. Про це повідомили в пресслужбі ЛОДА.

Форум покликаний забезпечити простір для діалогу, обговорення передового досвіду, викликів і можливостей, пов’язаних із забезпеченням прав національних меншин  (спільнот) та їхньої інтеграції в українське суспільство, а також сприяти ініціативам щодо розробки та реалізації політики у цій сфері.

На початку Форуму онлайн до учасників звернувся Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Спікерами Форуму були: Ольга Стефанішина - Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Олександр Корнієнко - Перший заступник Голови Верховної Ради України; Олег Немчінов - Міністр Кабінету Міністрів України; Катаріна Матернова - Посол Європейського Союзу в Україні; Олександр Ільков -  Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції; Халвард Горсет - Голова Департаменту з питань антидискримінації Ради Європи; Віктор Єленський - Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Дмитро Лубінець - Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Участь у Форумі взяв начальник відділу релігій та національностей департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної військової адміністрації Василь Дорош.

У межах Форуму обговорили механізми імплементації рекомендацій Європейської Комісії щодо реформування українського законодавства про національні меншини (спільноти), а також імплементації стандартів Ради Європи у забезпеченні освітніх прав представників національних меншин в Україні.

Особливу увагу учасники Форуму приділили питанню розбудови інклюзивної України в контексті війни, щоб зробити суспільство більш згуртованим, та ролі державних інституцій в розбудові діалогу та політик в сфері національних меншин (спільнот) України.

За результатами Форуму прийняли Підсумковий документ з рекомендаціями щодо подальшого впровадження Закону України «Про національні меншини (спільноти) України», Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року, а також інших відповідних документів і політик.

Організаторами Форуму є Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Офіс Ради Європи в Україні - Київ, Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції,  Офіс Уповноваженого Верховної Ради України та Комітет Верховної Ради України з прав людини в межах спільного проєкту Ради Європи та Європейського Союзу «Підтримка імплементації європейських стандартів у сфері боротьби з дискримінацією та захисту прав національних меншин в Україні».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ