Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Києві відкрилася виставка ʺУкраїнське військо: 1917–1921ʺ

Фото: УІНП
Фото: УІНП
Фото: УІНП
Фото: УІНП
1/2
6 грудня в Києві біля Головпошти відкрили виставку, присвячену збройним формаціям доби Української революції ʺУкраїнське військо: 1917–1921ʺ.

Одним із найважливіших атрибутів державності, гарантом безпеки та свободи України є її Збройні сили. Сьогодні вони стримують ворога в Донецькій та Луганській областях, а також готові до виконання поставлених завдань скрізь, де в цьому виникне потреба.

Сто років тому значення власного війська для України було надзвичайно важливим, адже молодій державі з перших і до останніх днів існування доводилось боротися з агресією сусідів. У вирі боротьби формувалося військо Української революції 1917–1921 рр. Воно увібрало в себе національні традиції минулих епох, але при цьому постійно змінювалося, пристосовуючись до викликів сучасності.

За інформацією УІНП, виставка ʺУкраїнське військо: 1917–1921ʺ розповідає про початки Українського війська та його організацію, легендарних командирів, роди військ, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші військові формації та бойові операції 1917-1921 років, вшанування пам’яті і відновлення мілітарних традицій нині.

ʺВиставка переконливо демонструє, що під час революції 1917–1921 років. Україна мала своє справжнє регулярне військо – з командуванням, офіцерськими кадрами, родами військ, одностроями, знаками розрізнення та всіма іншими необхідними атрибутами. Це спростовує старі та нові тези російської пропаганди, нібито в Україні воювали тільки сільські отамани і якісь банди ʺпетлюрівцівʺ. Українське військо зберігало високу боєздатність, про що переконливо свідчить його участь у перманентних бойових діях протягом кількох роківʺ, – говорить заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

ʺСимволічно, що саме 6 грудня ми відкриваємо виставку ʺУкраїнське військо: 1917-1921ʺ. Адже в цей день ми не тільки відзначаємо День Збройних Сил України, але й ювілей 100-річної давнини – початок легендарного Першого Зимового походу Армії УНР. В ході якого впродовж п’яти місяців українське військо пройшло з боями близько 2,5 тисяч кілометрів, провівши близько 50 успішних боїв. Тож ця виставка є даниною пам’яті українським героям, які боролися за незалежність України в 1917-1921 років, а також спрямована на вшанування сучасних захисників, які нині відстоюють незалежність і територіальну цілісність Україниʺ, – зазначає керівник наукового управління Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін.

До відкриття виставки долучився заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Олександр Терещенко. Він наголосив на важливості дізнаватися історію становлення українського війська без радянського спотворення.

ʺРадянська пропаганда упродовж 70 років намагалася стерти нашу національну пам’ять, щоби наша історія була пов’язана з радянськими часами, в тому числі Радянською армією. 2014 року Україна й українське військо почали писати нову історію. Але ми не з’явилися на порожньому місці. У нас є своя історія. І якщо ми її забудемо – нам буде дуже важко її відновлювати й розбудовувати нашу армію. Вважаю, що Український інститут національної пам’яті робить вагому справу, показуючи історію української армії, яка була сторіччя тому. Дуже важливо це пам’ятати: це зробить нас сильнішимиʺ, – переконаний Олександр Терещенко.

Свою чергою, співавтор виставки, історик Євген Пінак закликає робити історію доступною загалу, аби вона не залишилася об’єктом уваги виключно науковців.

ʺВважаю, що історія має бути доступна кожному. Саме тому важливо, аби вона була не лише у товстих монографіях,  а й у проста, зрозумілій формі, як оця виставка. Я дуже прошу дивитися її, читати, запам’ятовувати і розповідати іншим. Для того, аби це знання історії не залишилося у вузькому колі фахівців, а розійшлося широким загалом людейʺ, – зауважує історик.

Виставка ʺУкраїнське військо: 1917-1921ʺ експонуватиметься протягом місяця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ