Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Латвії директор школи сплатить штраф за російську мову на випускному

Центр державної мови Латвії склав протокол на директора середньої школи №12 міста Лієпая Валерія Епіскопосова за те, що на випускному дев'ятих класів не забезпечив переклад інформації. Про це повідомляє Delfi.

Глава регіонального відділення Центру Сарма Павулена повідомила, що  цього року були проведені перевірки в 16 навчальних закладах по всій Латвії. У п'яти з них виявили порушення - на випускних не був забезпечений переклад інформації латиською мовою. Зокрема, в Лієпайській школі директор виголосив промову на випускному латиською. Далі його повинна була змінити заступник, яка, однак, не змогла бути присутньою на заході за станом здоров'я.

Директор провести весь випускний державною мовою не зміг. У підсумку йому довелося використовувати російську мову.

Директор визнав порушення. Він пообіцяв, що на випускному 12-класників таких порушень не буде.

Це перший подібний протокол у школи. 

У Латвії одна державна мова - латиська. Але в країні проживає великий відсоток російськомовних громадян. У 2000 році в Латвії набув чинності закон про державну мову, згідно з яким усі публічні заходи повинні бути забезпечені перекладом латиською мовою. Порушення закону загрожує штрафом. За дотриманням норми про мову стежить спеціальне відомство - Центр державної мови.

Главком

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ