Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ЛНУ визначили переможців Міжнародного конкурсу з української мови

26 листопада 2022 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся І, загальноуніверситетський, етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо

Як повідомили в пресслужбі ЛНУ, організатором конкурсу на базі Університету є кафедра українського прикладного мовознавства філологічного факультету.

Нагадаємо, що 7 липня 2021 року минуло 100 років від дня народження Петра Яцика – канадського підприємця українського походження, відомого мецената, який ще до незалежності України підтримував численні українознавчі наукові проєкти. Петро Яцик був одним із меценатів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), «Енциклопедії українознавства», Центру досліджень історії України при Альбертському університеті (Канада), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті. Він заснував Міжнародний конкурс знавців української мови, а також спеціальний український відділ при Колумбійському університеті (США).

Організаторами цього заходу є Міністерство освіти і науки України та Ліга українських меценатів. Конкурс має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу. Щорічно учасниками змагань стають школярі, студенти і курсанти з понад 20 країн світу. Переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, які продовжують подальшу освіту в закладах освіти України, призначаються щомісячні стипендії Президента України на календарний рік, починаючи з 1 вересня поточного року.

Цьогоріч відкриття конкурсу у Львівському університеті відбулось у дистанційному форматі на платформі Zoom. Захід розпочався з хвилини мовчання у пам’ять про жертв Голодомору 1932-33 років та про тих, хто поклав своє життя, захищаючи волю і незалежність Українського народу.

Після цього до учасників конкурсу звернувся декан філологічного факультету Роман Крохмальний. Він привітав усіх із відкриттям конкурсу та побажав успіхів у виконанні завдань. «У добру, але складну годину для українського народу ми з вами розпочинаємо наш загальноуніверситетський етап конкурсу. Маю приємність повідомити, що на конкурс цьогоріч зареєструвалися 123 учасники з 16 факультетів і фахового педагогічного коледжу Львівського університету. Дуже приємно, що так багато є небайдужих студентів, які прагнуть своїми знаннями пролити світло правди в наш непростий час», – сказав Роман Олексійович.

До вітань доєднався і проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Університету Володимир Качмар. Він наголосив на важливості проведення конкурсу та збереження багаторічних традицій у теперішніх умовах російської агресії: «Мабуть, усі розуміють надзвичайну важливість цього конкурсу, який проводиться зараз в Університеті. Особливо тепер, коли йде повномасштабна війна і рашисти обстрілюють наші території, гинуть наші співгромадяни, а десятки наших викладачів і студентів, сотні випускників захищають нашу державу і борються за те, щоб українська мова звучала й надалі. Наше завдання тут – тримати надійний і міцний тил та робити все від нас залежне». Зробивши невеличкий екскурс в історію, Володимир Михайлович розставив необхідні акценти, закликавши присутніх продовжувати справу Петра Яцика і своїми діями впевнено давати відсіч ворогу, який прагне позбавити український народ його споконвічних прав і цінностей. «Ворог цей для нас вже кровний, адже багато століть поспіль він намагався знищити українську мову, українське слово, українську інтелігенцію, студентство. Україна ж, з її багатовіковою історією, була європейською навіть тоді, коли ще не мала державності, і зараз ми продовжуємо дотримуватися європейських традицій і сповідувати європейські цінності. Ми разом – студенти й викладачі – впевнено прямуємо до життя в незалежній європейській державі з усіма цивілізаційними принципами і з усім, чого так хоче позбавити нас ворог», – зауважив проректор.

Після вітальних слів слово надали доценткам кафедри українського прикладного мовознавства Христині Щепанській та Адріані Чучварі, які роз’яснили учасникам усі організаційні моменти. У чаті студенти отримали покликання на тести, укладені у спеціальній гугл-формі, і приступили до виконання завдань. Тестові завдання були спрямовані на перевірку знань учасників з фонетики, лексикології, морфології, синтаксису, норм правопису тощо.

За результатами студентських робіт члени журі визначили переможців серед студентів коледжу та серед студентів факультетів Львівського університету, які матимуть змогу взяти участь у наступному, обласному, етапі конкурсу.

Переможцями конкурсу серед студентів факультетів стали: Олександра Зайцева (філософський факультет), Вікторія Петришак (філологічний факультет), Олексій Вовк (філософський факультет), Анна Гурська (філологічний факультет) Ольга Крепакова (факультет педагогічної освіти), Олена Мушинська (філософський        факультет).

Переможцями серед студентів коледжу стали: Софія Щутяк, Вікторія Твердохліб та Діана Мандат.

Щиро вітаємо усіх переможців конкурсу і бажаємо успіхів на наступних етапах!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ