Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Луцькому зоопарку з’явиться тераріум: пітон уже є

Відвідувачам зоопарку в Луцьку презентували нову експозицію: 35 кілограмовий пітон, якого віддали артисти цирку. Спочатку плазун жив у кабінеті ветеринара, тепер ніжиться на сонці у новому вольєрі. Про це повідомляє власкор Гал-інфо.
ФОТО Гал-інфо. Пітон Жорік

Пітона звати Жорік - він перший плазун, який з’явився у Луцькому зоопарку за 40 років його роботи.

«Нового мешканця принесли до звіринця торік, у жовтні. На той час йому було 4 роки. Раніше він тішив глядачів виїзного криворізького цирку, але потім з'явилася заборона, почали працювати цирки без тварин. Його використовували для селфі з відвідувачами. Приємно, що обрали для нього нову домівку саме в Луцькому зоопарку і безкоштовно віддали. З того часу він був на карантині, жив у тераріумі у кабінеті ветлікаря. Впродовж цього часу ми призвичаювалися до його звичок і вподобань. Відповідно, і він звикав до нових доглядачів, які з ним контактували, годували й при потребі будуть його лікувати», - розповідає директор зоопарку Людмила Денисенко.

Вона каже, що уже добудували новий вольєр, і вирішили, що Жоріку тут буде ідеально. Пітон матиме простір й зможе приймати сонячні і водні ванни.

«Тепер він у нас на експозиції й кожен відвідувач може поспостерігати за цим плазуном. Там лишатиметься до жовтня, тобто у період теплих днів, а потім переїде у тераріум в кабінет до ветлікаря.

Зауважу, що за 40-річну історію Луцького зоопарку, в нас тераріуму та плазунів раніше не було ніколи. Тому пітон Жорік і анаконда Василиса стають першими мешканцями майбутнього тераріуму. Температура для плазуна у звичайних умовах має бути не нижче 24 градусів, тому на ніч ми вмикаємо спеціальну лампу для обігріву.

Маємо в планах збудувати ще один цікавий тераріум, аби звіринець став привабливішим для відвідувачів. Щодо анаконди, то її подарували колеги з Одеського зоопарку. Була 40 сантиметрів, нині виросла до 80, ще 1-2 роки буде рости. А Жоріка ми не міряли, бо це непросто. Для цього необхідно, аби він став у рівне положення, що не вдається. Тому його довжина приблизно 3,5 м.

Щодо харчування, то їсть Жорік двічі на місяць. Зараз пітону необхідно кілограм їжі на один прийом. Процес поїдання такий: жертву скручує, повністю роздроблює кісточки, з'їдає і відбувається процес травлення. Він триває десь зо 14 днів. Коли виділяються продукти життєдіяльності, розуміємо, що травлення завершено, далі чекаємо 3-4 дня і годуємо», - каже Людмила Денисенко.

Також директор Луцького зоопарку додає, що їжа Жоріка різноманітна: то птиця, то гризуни. Зараз плазун важить близько 35 кілограмів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ