Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Луцьку реставратори розпочали масштабне дослідження історичного будинку Прайзлерів

Зараз у будинку Прайзлерів фахівці знімають декілька шарів штукатурки, аби подивитися чи є цінні розписи
фото Суспільне

У Луцьку досліджують будинок Прайзлерів — пам’ятку архітектури місцевого значення 19 — початку 20 століть, що на вулиці Кафедральній, 4. Львівські художники-реставратори взяли фізико-хімічні аналізи нашарувань стін, матеріалів, перегородок та інших об’єктів в інтер’єру.

Про це повідомляє Суспільне.

Художник-реставратор Василь Карпів розповів, що уже вдалося знайти певні первинні історичні декорації, кольори й пластику об'єкта.

Зараз у будинку Прайзлерів фахівці знімають декілька шарів штукатурки, аби подивитися чи є цінні розписи або щось, що могло б бути використане під час реставрації споруди у майбутньому, зазначила художниця-реставраторка Ірина Змієвська.

З її слів, найбільше декоративних оздоблень стін, зокрема трафаретних декорацій виявили в найстарішій частині будівлі, а саме першому поверсі.

"Є декорації, які видимі при денному світлі, які під впливом часу і пошкоджень пізніших нашарувань стерлись. І їх можна дослідити за допомогою ультрафіолетового спектра променів", — каже художниця.

Наприкінці 19-го — початку 20-го століть у будинку на вулиці Кафедральній, 4 проживав чех Володимир Прайзлер. Чоловік походив із родини чеських колоністів, який і розбудовував приміщення, розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

"У 1928 році власник будівлі Володимир Прайзлер вирішив добудувати цю будівлю і розмістити тут уже відомий Гостинний двір, бо раніше його тут не було. Він добудував другу частину приміщення і надбудував другий поверх. Для добудови цього Гостинного двору Прайзлеру потрібно було взяти величезний кредит", — каже краєзнавець.

Біля будинку Прайзлерів у серпні 2022 року волонтери облаштували публічний простір "Гостинний двір", і хотіли, щоб це місце було доступним для громади, розповідав Суспільному раніше голова молодіжного центру "Семиярусна гора" Любомир Дмитришин.

Тоді у дворику встановили сцену та лавки, посадили рослини, відчистили бруківку, але невідомі пошкодили благоустрій важкою технікою.

Будинок Прайзлерів — це пам’ятка архітектури місцевого значення, розповів заступник керівника відділу охорони культурної спадщини міськради Віталій Стрільчук.

Інвестиційна компанія, яка за власні гроші зараз відновлює і реставрує будинок Прайзлерів, каже посадовець, повинна дотримуватись відповідного правового режиму, що застосовується до подібних пам’яток архітектури.

"Умови приватно-державного партнерства передбачають 32 роки. За перші два роки мають здійснити комплекс наукових заходів, виготовити проєктно-кошторисну документацію і розпочати реставраційні роботи", — сказав Віталій Стрільчук.

Наукові дослідження тривають місяць. Як додав заступник керівника відділу охорони культурної спадщини міськради Віталій Стрільчук, у будинку Прайзлерів планують облаштувати готельно-ресторанний комплекс.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ