Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У луцьких магазинах перестали ізольовувати овочі та фрукти

Вимогу від 2 квітня фасувати овочі фрукти, яйця у продуктових магазинах Луцька відмінили. Попереднє рішення оцінили як недоцільне.
Фото ілюстративне

Це питання розглянули на засіданні виконавчого комітету Луцької міської ради,- коментує начальник управління розвитку підприємництва та реклами Луцької міської ради Наталія Рибай.

"У наше управління надходило багато звернень від представника супермаркетів міста, які просили відмінити фасування овочів, фруктів та яєць. Тому, враховуючи ці звернення,  Постанову головного санітарного лікаря України, впровадження адаптивного карантину, - вирішили відмінити вимогу фасування. Ми розуміємо, що ці продукти піддаються термічній обробці, або їх можна добре вимити у проточній воді. Цього достатньо для безпеки людей.

А ухвалювали обов'язкове фасування навесні, коли  усі були стурбовані, особливо ситуацією в Італії. Тоді ми не знали як повестися  і вводили додаткові обмежувальні заходи, окрім тих, які  вимагав постановами головний санітарний лікар України. Так ми хотіли вберегти мешканців,  думали, що це дозволить сповільнити поширення вірусу. На той час це рішення було виправдане. Втім, пройшов час, бачимо як зараз складається ситуація і вирішили відмінити це фасування",- пояснює Наталія Рибай.

На всеукраїнському рівні це було рекомендацію, не вимогою.

"Навесні були рекомендації ізолювати не лише овочі й фрукти, а й усі розсипні продукти. Бачимо, що зараз  такої огульної практики в Україні немає. А на початку пандемії ще всі не розуміли як правильно діяти, то чимало органів місцевого самоврядування практикували винесення таких рішень. Зокрема це було в період тотального кранатину, коли населення не працювало. Тоді суб’єктам господарювання, які здійснювали роздрібну торгівлю,  рекомендували проводити фасування, тобто ізолювання харчових продуктів, які продають у розсипному вигляді. Це робили для того, щоб зменшити контакт із зовнішнім середовищем і, нібито, знизити ризик поширення COVID-19.

Нині такої вимоги  на національному рівні на сьогодні не існує. Ми маємо Постанову головного санітарного лікаря України №17, де є вимоги протиепідеміологінчих заходів. І там немає обов’язкового фасування. Також на сьогодні, як ВООЗ та МОЗ не мають повідомлень, що через харчові продукти може передаватися збудник. Тому  вимоги на державному рівні щодо обов’язкової ізоляції продуктів не існує",- пояснює начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в  області Назар Орел.

До слова, як розповіла доцент кафедри екології Волинського Національного університету  імені Лесі Українки Зоряна Лавренюк, за 65 років людство використало 8 млрд тонн пластику.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ