Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській міській раді сперечаються, кого зробити біднішим

Сьогодні, 6 лютого, під час прес-конференції голова бюджетної комісії Львівської міської ради Яромир Самагальський зазначив, що через зміни до бюджету, які були прийняті на виконкомі в п’ятницю, 3 лютого, бюджет міста тепер розбалансований.

За його словами, свободівські зміни до бюджету – в частині скорочення видатків чиновників мерії на 12 858 300 грн та скерування цих коштів на виплату заробітної плати освітянам та медикам – не зачіпали зарплатні чиновників: скорочувались суто витрати на їх обслуговування. У той же час освітяни та медики начебто ризикують не отримати заробітної плати.

За словами Яромира Самагальського, названої уми вистачило, щоб виплатити зарплатню освітянам та медикам за один місяць. ( Нагадаємо, що на зарплату освітян – відповідно до міського бюджету – бракує грошей на дав місяці, медикам – на півтора, тобто, якщо нічого не змінити, то заплатити зарплату освітянам за листопад і грудень цього року буде нічим).

«Ми не можемо цього так залишити. Бюджетна комісія сьогодні вранці зібралася і написала звернення до Держказначейства, посилаючись на статті закону, які були порушені рішенням суду та рішенням виконкому, з проханням не приймати жодних змін до бюджету від виконкому та бюджетного розпису – без затвердження ухвалою Львівської міської ради», – заявив голова комісії.

За його словами, рішення суду за позовом чотирьох чиновників протиставила їх 14 тисячам освітян, які ризикують залишитися без зарплати: «А міський голова вважає, що премії для своїх службовців важливіші ніж зарплата вчителям», - наголосив Яромир Самагальський

Він пояснив, що ухвалою Львівської міської ради виконком у міжсесійний період мав право розподіляти кошти у сумі не більшій як 300 тис грн – за погодження бюджетної комісії, але в даному випадку виконком цю ухвалу порушив.

Як зазначив голова фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський, тепер є підстава цю ухвалу скасувати і забрати у виконкому таке право.

Як зазначила начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич, ухвалою Галицького районного суду, що надійшла у п’ятницю про забезпечення позову, призупинено дію додатку до ухвали про міський бюджет Львова на 2012 рік. До суду з позовною заявою звернулися четверо працівників ЛМР стосовно визнання незаконним пункту ухвали про зменшення витрат на управління окремим підрозділам ЛМР. За словами директора департаменту фінансової політики, відповідно до прийнятого бюджету сьогодні мінімальною заробітною платою не забезпечено існуючу кількість працівників. 

«Чисельність всіх працівників затверджено сесією Львівської міської ради. Згідно чинного законодавства, поки не змінюється чисельність працівників, у бюджеті повинні забезпечити відповідну чисельність коштів на заробітну плату. Так сталося, що мінімальною заробітною платою не забезпечено приблизно 23 працівники.

Якщо брати до уваги не лише заробітну плату, а всі інші видатки, то практично на всі інші витрати – на телефонні розмови, на папір, на пошту майже коштів не залишається. Таким чином ці відділи та управління, напевно, треба було б ліквідовувати.

Оскільки нам надійшла ухвала із суду про те, що призупиняється частина пункту 25 поправки до бюджету, виникла колізія – для того, щоб забезпечити всі ті видатки, які нам пропонує суд, необхідно бюджет збалансувати. Для того, щоб мати можливість виконати ухвалу суду, виконком прийняв рішення, щоб поновити ті видатки, які були зняті з управління», - директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук.

«Станом на сьогодні четверо працівників виконавчих органів міської ради звернулися до суду із позовною заявою стосовно визнання незаконним пункту ухвали, згідно з яким зменшено витрати на управління. Кожна людина в Україні згідно з Конституцією має право звернутися до суду за захистом своїх прав. Ми говоримо про те, що у бюджеті, який був проголосований, не передбачено видатків на оплату праці згідно із затвердженою чисельністю працівників.

Працівники, які зверталися до суду,у своїй позовній заяві обґрунтували те, що цією ухвалою порушуються їхні трудові права. Відповідно, на виконання цього суд зупинив дію ухвали. У нас сьогодні буде засідання комісії з питань законності, ми передамо матеріали судової справи і будемо це питання розглядати.

Львівська міська рада у цій ситуації виступає відповідачем по судовій справі. У п’ятницю надійшла ухвала Галицького районного суду про забезпечення позову, згідно з якою призупинено дію додатку до ухвали.

Хочу наголосити на тому, що суд не має права вносити зміни до бюджету. Бюджет приймав колективний орган – Львівська міська рада, відповідно Львівська міська рада має право затверджувати бюджет і вносити зміни до бюджету. Але стосовно порушень при прийнятті бюджету – на це суд має право вказати Львівській міській раді.

Є ухвала Галицького районного суду про забезпечення позову. Відкрите провадження по даній справі, дату судового засідання не призначено. Юридичне управління попередньо писало зауваження до цієї ухвали, де ми висловили свою позицію, що якщо є певна чисельність, має бути відповідно передбачена оплата праці для усіх працівників. Ми у п’ятницю поінформували голову депутатської комісії з питань законності про дану справу і запропонували визначити представників від депутатського корпусу, якщо би вони хотіли приймати участь у судовому засіданні. Рішення суду виключно може бути такого характеру, щоб зобов’язати внести зміни до бюджету», - начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич.

Нагадаємо,  працівники Львівської міської ради подали позов до Галицького районного суду м. Львова. На відповідне клопотання Галицький районний суд м. Львова 3 лютого зупинив дію пункту 25 ухвали про бюджет міста на 2012 рік, яким було зменшено видатки на управління.

Підставою до ухвалення Галицьким районним судом рішення щодо зупинення дії п. 25 ухвали № 1142 від 10.01.2012 року «Про міський бюджет м. Львова на 2012 рік», стала позовна заява громадян Гаврилюк Л. Р., Мацьків Х. С., Гудими-Місеюк Л. Т. та Пелих Г. М. Про це йдеться в ухвалі Галицького районного суду від 03.02.2012.

Фото - ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ