Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському органному залі відбудеться концерт електроакустичної музики

Концерт сучасної електроакустичної музики відбудеться у Львівському органному залі уже за тиждень. «Електроакустика. Алла Загайкевич» – таку назву отримав перформанс, який відбудеться 29 липня о 21:00.

Концерт сучасної електроакустичної музики створений за допомогою синтезаторів і обробки звуку, що створює атмосферні звукові текстури. Це експериментальна музика, яка звучатиме з акустичних систем, повідомляють в ЛМР. 

Твори, що поєднують академічну музику з електронними і комп’ютерними технологіями, неможливо порівняти із жодним жанром класичної музики. На концерті звучатимуть академічні електроакустичні твори композиторів з Франції та України, включаючи роботи Алли Загайкевич, Остапа Мануляка та Олени Ільницької. 

Присутні почують переважно з творів, написаних у часи повномасштабної війни. Ось лише деякі з них: «Missle» («Ракета») Джино Фавоті або «Rana» Алли Загайкевич.

А також «Енеїда» Крістіана Елуа – присвята літературному шедевру Івана Котляревського, який є основоположником української літератури. «Цей твір написано як данина мужності народу України перед обличчям страждань і мучеництва, жертвами яких він став у лютому 2022 року», – говорить автор, представляючи твір на своєму сайті.

Основу «Reprogression_2» Остапа Мануляка складає звук препарованого піаніно, яке композитор готував напередодні 24 лютого 2022 року до курсу сучасних композиторських технік. Інструмент лишився стояти покинутим у перші дні після вторгнення. У творі його розладнане, насичене обертонами дзвоноподібне звучання ніби унаочнює катастрофу, з якою стикнулася країна в лютому 2022-го.

Робота над «Ter.Rain # 18 5 19 21 18 18 5 3 20 9 15 14» ujif_notfound (псевдонім Георгія Потопальського) почалася до початку повномасштабного вторгнення. Цей твір спочатку мав стати присвятою містам. Проте у наступні місяці він набував іншого значення. «Українські міста ставали привидами, цвинтарями, їхні форми перетворювалися на пам’ятники несправедливості. Події, які принесли стільки горя, водночас витверезили й згуртували. «Ter.Rain» і про це теж», – вважають організатори.

Символічним є те, що концерт відбудеться 29 липня, в роковини теракту в Оленівці, коли росіяни підірвали військовополонених українців, захисників «Азовсталі», яких утримували на території колишньої Волноваської виправної колонії №120. Загинуло 53 полонених, понад 130 було поранено.

Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/culture/297505-elektronika-u-lvivskomu-orhannomu-zali-suchasna-muzyka-pro-viinu

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ