Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівському університеті презентували книгу єпископа УАПЦ Бориса «Антологія патріотичної молитви»

1/3
14 листопада 2018 року в Дзеркальній залі Львівського університету відбулася презентація «Антології патріотичної молитви», упорядником якої є доцент ЛНУ ім. Івана Франка, преосвященний єпископ УАПЦ Борис (Харко). Про це інформують у прес-центрі ЛНУ ім. І. Франка.

Захід розпочався з молитви за народ авторства єпископа Бориса, яку він прочитав разом з усіма присутніми.

Звертаючись до учасників заходу з вітальним словом, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’ян Лозинський зазначив, що презентація такої книжки – це подія великого релігійного і національного значення. «Українська держава має глибоку християнську традицію. Тому наші думки, наші дії повинні бути спрямовані до Бога, який чує наші моління і прохання. Ця презентація є знаковою подією саме напередодні отримання Томосу, який дасть українській Церкві єдність, якої Україна потребує в першу чергу», – наголосив Мар’ян Лозинський.

Працю над збірником молитов «Антологія патріотичної молитви» єпископ Борис розпочав задовго до здобуття духовного сану. Починалося все зі звичайних повсякденних потреб. «Перший молитовник був виданий до 100-річного ювілею патріарха Димитрія. У ньому були зібрані його молитви за народ і церкву. Після відвідування українських воїнів на передовій з’явився другий молитовник «Молитовний щит». Це було викликано потребою залишити військовим щось матеріальне – для духовності», – розповів єпископ Борис.

Єпископ Борис зробив докладний огляд видів патріотичних молитов. «Патріотичні молитви беруть свій початок з біблійних часів. Молитви церковних ієрархів, духовенства і вірян, можливо, не завжди є досконалими, але щирими. Також дуже цікавим жанром є прохання на єктеніях. Переважно вони стосуються миру, захисту, повсякденних ситуацій. Інша частина – це літургійні чини, пісенні та поетичні молитви», – зазначив всечесний владика.

Збірник молитов «Антологія патріотичної молитви» складається з 461 молитви, 7 молебнів, 12 акафістів, 44 пісень до Бога, 33 пісень до Богородиці, 20 пісень до святих, 100 поетичних молебнів і драматичної містерії про церкву Іларіона (Огієнка). Всі вони згруповані у численні розділи: біблійні молитви, молитви українських православних ієрархів, за Батьківщину, принагідні молитви, за потреби церкви, народу, молитви у часі війни, Захисників України, за Героїв народу, українських християнських ієрархів, про мир, молитви до Пресвятої Богородиці, до Богородиці перед її іконами, до святих, до святих воїнів, до українських святих, патріотичні молитви сусідів, католицькі молитви, прохання на єктеніях, літургійні молитовні чини, молитовні пісні до Бога, до святих, поетичні молитви тощо.

На завершення презентації всі присутні заспівали молитву «Боже, великий, єдиний…».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ