Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​У Львівському університеті розмовляли про цифрову дипломатію

«Синергія дипломатії та науки – ось що принесе конкретний результат українській дипломатичній службі», - декан факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. І. Франка Маркіян Мальський.

Фото: Марія Твардовська, Гал-інфо

«Цифрова дипломатія України: синергія реального і віртуального» - такою була тема міжнародної наукової конференції, яка відбулась 24 листопада у ЛНУ ім. Івана Франка. До заходу за допомогою онлайн-зв’язку долучились заступник міністра закордонних справ України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Антон Демьохін, Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, професори Ягеллонського університету в Кракові Павел Ляйдлер та Адріан Тишкевіч. Модерував урочисте відкриття конференції та її першу панель – декан факультету міжнародних відносин ЛНУ. Ім. І. Франка Маркіян Мальський. 

«Розвиток технологій впливає на розвиток дипломатії як такої, залучаючи новітні методи для збільшення ефективності усталених дипломатичних практик, а також відкриває нові площини міжнародної взаємодії, як то публічна, цифрова та кібердипломатія», - зазначив Антон Демьохін. Також спікер пояснив значення цих термінів: 

  • «Публічна дипломатія – це про використання засобів масової інформації та культурних інструментів для покращення міжнародних відносин.
  • Цифрова дипломатів – це про використання інформаційних технологій, соціальних мереж тощо для спілкування зв’язків та співпраці між державами.
  • Кібердипломатія – це про міжнародну взаємодію у питаннях, що стосуються кібер простору, зокрема безпечного і відповідального використання нових цифрових інструментів і технологій, таких як штучний інтелект, робототехніка, квантові обчислення, політики держави, щодо розвитку інтернету і тощо». 

Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України, виступив перед учасникам конференції через відеопривітання, у якому звернув увагу на тренди цифрової дипломатії. Спікер виокремив пріоритети технологічної війни за розвиток інновацій, трансформації освіти, знищення бюрократії та цифровізацію консульських послуг. 

Конференція складалась з трьох панелей: «Держава і суспільство в епоху цифровізації: досвід і перспективи України», «Новітні тренди дипломатичної служби: реалії практичного втілення» та «Дипломатія майбутнього: цифровізація, віртуалізація, штучний інтелект». Учасники обговорили особливості впровадження цифрових технологій у дипломатію, застосування штучного інтелекту в процесі міжнародного співробітництва, використання кіберпростору для реалізації зовнішньополітичних завдань.

Фото: Марія Твардовська, Гал-інфо

Активна залученість дипломатів, зокрема Надзвичайних та Повноважних Послів України у Туреччині, Данії, Польщі, Литві, Бразилії, дозволила порівняти досвід різних держав у впровадженні новітніх технологій у зв’язки міжнародного співробітництва. 

Додамо, що організаторами конференції виступили факультет міжнародних відносин ЛНУ ім. І. Франка та Центр міжнародної безпеки та партнерства під патронатом Міністерства закордонних справ України та Міністерства цифрової трансформації України у співпраці з Інститутом політичних наук і міжнародних відносин Ягеллонського університету (м. Краків, Польща) та за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні. 

Фото: Марія Твардовська, Гал-інфо

Підготувала Марія Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ