Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У львівських школах буде 23 соціальних бізнеси, які розвиватимуть учні

Вирощування мікрозелені, сухоцвітів, виготовлення фруктових чипсів, унікальних шоперів, апсайклінг та створення квестів – це лише частковий перелік шкільних бізнесів, які отримали грантове фінансування на розвиток. Відтак на базі освітніх закладів Львівської громади запрацює 23 соціальних підприємства.
Фото - ЛМР

Про це повідомили в ЛМР. 

Проєкт “Львівські шкільні соціальні підприємства” стартував у березні цьогоріч. Школярам міста запропонували придумати соціальний бізнес, який вони зможуть розвивати на базі свого закладу освіти. Аби навчити учасників основних навичок підприємництва, для них провели серію тренінгів.

«Протягом квітня-травня діти провчилися 8 тижнів. Це були різні навчання з маркетингу, підприємництва, ораторської майстерності – все, що допомогло їм створити шкільні соціальні підприємства. На першому етапі було подано понад 400 заявок, з яких ми відібрали 30 команд, це близько 270 дітей - вони пройшли навчання у Центрі підтримки підприємництва. Тепер ми організували форум-пітчинг, де діти презентували свої ідеї, а також провели ярмарку, щоб команди могли представити свої вироби споживачам», – розповіла Анна Чуба, координаторка проєкту.

Школярка Софія на ярмарку продає мікрозелень, вирощену в лабораторії ліцею “Львівський”.

«В мене є рукола, гірчиця, брокколі і крес-салат. Вони мають дуже багато вітамінів. Їх можна додавати до всяких салатів, до страв, до канапок. Це ми вирощуємо в своїй школі, в лабораторії. Ми сіємо пограмово насіння і по чуть-чуть вирощуємо, ставимо на спеціальні мікросхеми, які в нас є. Кожен день доглядаємо за ними», – розповідає Софія.

Учні Грядівської гімназії вже два роки займаються вирощуванням лаванди. З неї роблять ароматичні саше, а також продають букети. Частину коштів діти вкладатимуть у розвиток бізнесу, а іншу планують спрямувати на благодійність.

«Ми виготовляємо чай, саше і ось такі букетики. Ми б наші кошти давали в Unbroken, для дітей, для всяких притулків, а також для підтримки наших захисників. Ми їм безкоштовно передавали наші вироби», – розповідають учасниці команди.

Міський голова Львова Андрій Садовий також підтримав юних підприємців.

«Придбав для кота таку річ, щоб кігті чистити, а ще такі коралі красиві придбав. Я дуже тішуся, коли сьогодні бачу дітей, які самі своїми руками роблять класні речі, а ще вміють це добре продати. Сьогодні діти дуже багато грошей, які вони заробляють, віддають на Збройні Сили – за це великий респект всім львівським дітям. Молодці. Вони показують приклад, люблять Україну і це є майбутнє нашої держави», – сказав Андрій Садовий.

 Завдяки співфінансуванню проєктів управлінням освіти Львова, з 30 команд аж 23 отримали грантову підтримку – від 70 до 200 тис. грн – на розвиток соціального свого підприємства.

«Ми даємо співфінансування 1 млн 200 тис. грн на реалізацію цих проєктів. Адже одна з ключових навичок, яка потрібна нашим дітям, – це підприємливість. І найкраще її розвивати безпосередньо такими проєктами, практичними речами для того, щоб діти зразу в школі вчилися повністю вести своє підприємство», – зазначив Андрій Закалюк, начальник управління освіти Львівської міської ради.

«Ми в ЮНІСЕФ прагнемо розширення можливостей для того, щоб молоді люди отримали нові вміння. І ми віримо, що молодь, яка має навички змінювати цей світ, буде творити кращу Україну. Ми вже бачимо прекрасні ідеї і креатив молоді тут. Вони мають блискучі ідеї, які насправді можуть перерости у чудові бізнеси. Але це не лише про бізнес, це про здобутий досвід, який допоможе їм надалі у житті. Тож ми бачимо дуже позитивний результат цього проєкту і безумовно бачимо його майбутнє», – зазначила Нінке Воппен, голова Львівського регіонального офісу UNICEF в Україні. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ