Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові британські фахівці навчали інтернів проводити лапароскопічні операції

У Львові 32 інтерни почали вчитися проводити лапароскопічні операції. Про це інформує Львівська ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Як розповів начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, серед них – 21 зі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, ще 11 – з інших медуніверситетів нашої держави.

Вправляються за допомогою тренажерів, які надав Smart Medical Aid. Один навчальний бокс коштує близько 5 тис. доларів. Фонд також запросив провідних закордонних спеціалістів, які навчають лікарів-початківців правильних технік.

«Невдовзі схожі навчання, але вже для підвищення кваліфікації, організують хірургам Львівської обласної клінічної лікарні. Після того, як вони успішно їх пройдуть, Львівська обласна військова адміністрація зробить все, що від нас залежить, аби забезпечити цей медзаклад обладнанням для проведення таких операцій. 

Наша мета – щоб Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького став базою, де навчатимуть лапароскопії інтернів та лікарів зі всієї України. Також хочемо створити курс, в межах якого готуватимуть тренерів, які згодом навчатимуть цього методу інших. 

Дякую Ірині Рибінкіній та Smart Medical Aid як за ці навчання, так і за все обладнання й розхідники, якими вони допомагають українським лікарням від початку повномасштабної війни, а це допомога вже на понад 14,5 мільйонів євро», – прокоментував Максим Козицький.

Навчалися учасники п’яти університетів: зі Львова, Ужгорода, Тернополя, Рівного та Житомира. 

Це вже друга лапароскопічна конференція IOLE (Improving Outcome in Laparoscopic Surgery by Education), яку провів БФ Smart Medical Aid провів. Перші такі навчання відбулися у Луцьку.

Тренер курсу IOLE 2024 – лапароскопічний колоректальний хірург з University Hospital Suxex NHS Foundation Trust, заступник керівника роботизованої хірургії, почесний старший клінічний лектор Брайтонської та Сусексської медичної школи Джанлука Колуччі.

Перші два дні програми були зосереджені на базовій лапароскопічній підготовці, зокрема, практичному моделюванні. Третій день – парна робота хірургів, відпрацювання практичних навичок на спеціальному симуляційному обладнанні. 

«Цей етап навчальної програми розрахований на інтернів, молодих лікарів, або лікарів, які мають недостатньо практичного досвіду. Практичні відпрацювання на манекенах, операції на кишківнику максимально наближені до реального хірургічного втручання. Знання та навички, які вони тут отримали, вже дозволяють бути асистентами для хірургів під час операції.

На мою думку, ця методика має бути провідною в оперуванні пацієнтів. Тішить те, що лапароскопія розвивається і в Україні. 

У Великій Британії, де я працюю з 2004 року, це найбільш розповсюджений вид хірургічного втручання, вже не пригадаю, коли робив відкриту операцію. 

Ця методика має багато переваг: пацієнти менше часу перебувають в лікарні, непомітний розріз та менше больового синдрому. Внаслідок цього є й економічна перевага: навантаження на медичну систему зменшується – замість тижня, пацієнт проводить в лікарні 1-2 дні» – наголошує голова благодійного фонду Smart Medical Aid, кардіоторакальна анестезіологиня з 20-літнім досвідом роботи у Великій Британії Ірина Рибінкіна.

За її словами, навчання організували за сприяння Міністерства охорони здоров’я України.

«Маючи таку підтримку, плануємо масштабувати їх та проводити по всій Україні. У Львівській обласній клінічній лікарні організуємо менторські курси, де британські лікарі будуть навчати українських. Згодом ці лікарі стануть тренерами для своїх колег», – додала Ірина Рибінкіна. 

Довідково.

Благодійний фонд «Smart Medical Aid» заснували у 2014 році. Він займається поставкою медичного обладнання та розхідників в Україну. З часу повномасштабного вторгнення росії в Україну фонду вдалося доставити допомоги на суму близько 14,6 млн євро, привезти та передати близько 110 тисяч американських турнікетів САТ укомплектованих у аптечки та медичні рюкзаки, допомогти близько 203 медичним закладам, передати більше ніж 150 карет швидкої допомоги та евакуаційні автомобілі.

Команда постійно контактує з лікарнями, які активно беруть участь у порятунку постраждалих у ході російсько-української війни. Також підтримує постійний зв'язок з Командуванням Медичних Сил, Міністерством охорони здоров’я та медиками на передовій, щоб розуміти і вчасно забезпечувати потреби кожної локації. Окрім цього, команда фонду вчить медичний персонал користуватися новим обладнання, військових – тактичної медицини, а цивільне населення – домедичної допомоги та реанімаційних заходів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ