Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові до підручників історії України планують видати додаткові сторінки – про «процес 59»

У Львівській обласній раді планують до підручників історії України видати додаткові сторінки про так званий «процес 59», щоб вшанувати пам’ять загиблих. Пор це сьогодні, 24 січня, на засіданні постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ обласної ради повідомив голова комісії Орест Шейка.

Цього року Львівщина вшановує 70-річчя «процесу 59». З цієї нагоди Львівський національний університет створив виставку документів з архівів ВНЗ та СБУ, відбувся і круглий стіл. Водночас в обласній раді стурбовані тим, як донести ці викреслені з історії сторінки до кожного громадянина, до кожного школяра.

«Зібрати всіх дітлахів Львова в якомусь одному приміщенні і розповісти їм про «процес 59», або змусити всіх увімкнути телевізор і подивитись фільм, присвячений цій темі – це важко, бо, по-перше, це дорого, по-друге, не всі захочуть долучитись», – вважає Орест Шейка.

«Тож Ірина Калинець запропонувала чудове, як на мій погляд, вирішення цього питання. Ми розробимо та віддрукуємо додаткові сторінки до підручників з історії України, які потраплять у кожну школу, у кожен клас, щоб учитель міг розповісти своїм школярам про цю історичну подію. Такий підхід дозволить нам і кошти зекономити і більш ефективно донести відомості про «процес 59», – розповів Орест Шейка зазначивши, що поки що підручниках про «процес 59» згадано "одним рядком".

Довідка.

"Процес 59" (інша назва — «Процес другої екзекутиви ОУН») — показовий політичний процес, який відбувся 15-18 січня 1941 року у Львові в приміщенні обласного управління НКВС. Тоді перед радянським судом постали 59 молодих українців, переважно студентів львівських вишів. Їх обвинуватили у належності до Організації українських націоналістів (ОУН) та в антирадянській діяльності.

Рішенням колегії Верховного суду СССР від 15 березня 1941 року 19 засуджених було розстріляно, 24 отримали по 10 років ув'язнення, 15 осіб отримали від 8 до 4 років тюрми, одну обвинувачену було депортовано закордон

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ