Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові два з половиною місяці реставрували сецесійну металеву браму

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
Фахівці відреставрували металеву браму на вул. Глибокій, 10. Реставраційні роботи виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках: 30% від вартості робіт оплатили мешканці. Майстри працювали над відновленням брами близько двох з половиною місяців. Про це інформує ЛМР.

Конструкція брами у будинку на вул. Глибокій, 10 була серйозно деформована, а під численними шарами старої фарби ховалися іржаві елементи та інші пошкодження. Нижня частина брами й пороги перебували у вкрай поганому стані. Крім того, деякі декоративні елементи були втрачені, а засклення потребувало заміни.

«Ми відновили всі втрачені елементи та повернули її автентичний колір. Тепер усі охочі можуть побачити браму такою, якою вона була сто років тому. Сподіваюся, мешканці будуть цінувати її, і вона прослужить їм довгі роки», – зазначив реставратор Юрій Миколаїшин.

У ЛКП «Бюро спадщини» зазначили, що у Львові є декілька брам, схожих до цієї. Особливістю таких металевих дверей є те, що їх елементи не приварені, а фіксуються на заклепках.

«Це вже другі двері в цьому під’їзді, відреставровані в межах міської програми співфінансування. Ми надзвичайно раді співпрацювати з відповідальними мешканцями, які цінують і зберігають нашу спадщину.

Загальна вартість реставрації металевої брами склала 81 884 грн, з яких місто оплатило понад 57 000 грн, а решту – мешканці», – зазначила керівниця ЛКП «Бюро спадщини» Стефанія Топилко.

До слова, минулого року в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 24 брами та 9 вікон. Крім того, з пластикових на дерев’яні замінили ще 11 вікон.

Нагадаємо, Програма співфінансування реставрації історичних дверей та брам у Львові діє з 2018 року. Вона передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці. Дізнатися, як стати учасником програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці Співфінансування.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ