Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові експерти ПАРЄ дискутують про екологію й енергозбереження

Сьогодні, 29 вересня, у Львові триває засідання підкомітету ПАРЄ з питань навколишнього середовища та енергетики. З цієї нагоди до міста завітали представники країн-членів Ради Європи, знані міжнародні експерти й інвестори, представники громадських організацій та політики.

«Мене дуже тішить той факт, що бюро ПАРЄ, як і голова Верховної Ради України, підтримали ідею проведення виїзного засідання підкомітету з навколишнього середовища та енергетики у Львові, – зазначає народний депутат України та очільник відповідного підкомітету ПАРЄ Сергій Кіраль. – Власне, розпочалося засідання, і ми вже обговорили першу тему. ПАРЄ – це важлива платформа, де парламентарі, представники національних парламентів 47 країн збираються й обговорюють питання, які турбують всіх у загальноєвропейському контексті. Сьогодні на цьому підкомітеті у нас 4 блоки питань. Серед них такі важливі як обговорення питань зміни клімату та впровадження в життя домовленостей Паризької угоди. Україна, у тому числі, підписала та ратифікувала цю угоду, і взяла на себе зобов’язання вирішити питання енергозбереження й альтернативної енергетики. Оскільки Львів є одним із лідерів у цьому напрямі в Україні, тож невипадково, що ці питання будемо обговорювати саме тут. І, звичайно, ми не могли оминути питання ТПВ. Я хочу нагадати, що саме сміття є одним із 4 напрямків, щодо яких Україна взяла на себе зобов’язання в рамках національного плану реалізації Паризької угоди. Тому вирішення цього питання має не тільки загальнодержавне значення, а й велике міжнародне». Однак, як підкреслив речник ПАРЄ з питань зміни клімату лорд Джон Прескотт, такі проблеми зі сміттям є в кожній країні світу – не лише в Україні. «Ми всі продукуємо занадто багато сміття. Тому потрібно об’єднати зусилля та вирішити цю проблему», – зазначає він.

Також на засіданні присутній директор фонду E5P – Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології – і помічник директора ЄБРР Андерс Лунд, який, зокрема, відзначив Львів як чудовий приклад втілення енергоощадних проектів в Україні. «Фонд «Е5Р» активно працює в Україні з муніципалітетами в проектах енергозбереження, зміни клімату та охорони довкілля. Львів тут є одним із добрих прикладів. У нас є 2 спільні проекти, які зараз на стадії реалізації: перший – це програма модернізації системи центрального теплопостачання, і другий – нещодавно погоджений – проект виробництва біогазу з мулу на очисних спорудах Львівводоканалу. І наслідком обох цих проектів має стати зниження викидів вуглекислого газу. Це буде на користь як місцевій економіці, так і мешканцям Львова, а також сприятиме поліпшенню ситуації з довкіллям», – підкреслює він.

За результатами засідання буде підготовлено низку заяв, які опісля розглядатимуть на сесії ПАРЄ, що відбудеться у Страсбурзі 10-14 жовтня.

Довідка

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ, англ. Parliamentary Assembly of the Council of Europe) є одним із двох статутних органів Ради Європи – міжнародної організації, покликаної захищати права людини, демократію та верховенство закону. Охоплює представників парламенту всіх 47 держав-членів. Є найстарішим в Європі органом міжпарламентської співпраці. 

Пропонуємо також вашій увазі відео брифінгу представників ПАРЄ у Львові. 

Відео - Сергій Бобра

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ