Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові лікарню “Укрзалізниці” передають Мінздоров’я: які деталі відомі

Клінічну лікарню Львівської залізниці передають у підпорядкування Міністерства охорони здоров’я.

Як повідомив член правління АТ “Укрзалізниця” Євген Лященко робота залізничних лікарень давно визнана непрофільною діяльністю для “Укрзалізниці”.

Дохід лікарень покриває лише 27,3% витрат, тому усі лікарні збиткові. Загальний збиток протягом останніх 2 років складає 0,8 млрд грн щорічно, а розрахунковий збиток у 2022 році — 1,46 млрд грн.

Частка залізничників серед пацієнтів відомчих лікарень невелика – близько 30%. Більше того, послугами цих лікарень користується лише 3,5 % працюючих залізничників. Всі інші отримують медичну послугу деінде. 

“Багато років поспіль, компанії не вдавалося вирішити питання з прозорою передачею в управління чи продаж цих, та інших непрофільних об’єктів. Більше того, єдиний акціонер нашої компанії, ще в 2019 році чітко визначив цю потребу в стратегії “Укрзалізниці”, затверджену Кабміном”, —  сказав Євген Лященко. 

Обговорювали й варіант продажу медичних закладів профільному інвестору, що дало би “Укрзалізниці” додатковий прибуток. Але це не дає гарантій збереження колективу та має вагомі ризики щодо збереження профілю діяльності медичного закладу.

Тому оптимальною вважають передачу львівської лікарні профільному інституту, який входить до структури підпорядкування МОЗ. Цей підхід повністю підтримали Міністр охорони здоров’ я та Голова Львівської обласної військової адміністрації у відповідних листах.

“У зв’язку із набуттям чинності відповідного закону України стало можливим утворення державних некомерційних підприємств, як суб’єкта некомерційної господарської діяльності, що дає можливість при передачі Львівської клінічної лікарні на залізничному транспорті у власність Міністерства охорони здоров’я створити на її базі державне некомерційне підприємство “Університетська клініка”, а відтак підписати договір з Національною службою здоров’я України. Це дозволить отримати додаткове фінансування на заробітну плату та медикаменти та бути повноправним і конкурентноспроможним учасником на ринку медичних послуг”, — пояснює голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Таку ініціативу підтримує і директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис.

“Передача клінічної лікарні Львівської залізниці під управління університету сприятиме оптимізації підготовки медичних кадрів, проведення наукових досліджень, практичних занять для студентів та майбутніх науковців університету, розробці інноваційних проектів та реалізацію їх у медичній сфері. Також новостворена університетська клініка слугуватиме клінічною базою для навчання студентів”, — пояснює посадовець.

На думку міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, створення університетських клінік та лікарень в Україні — це нагальна вимога часу.

“Процес створення університетських клінік та лікарень в Україні незворотній. І на це є політична воля. Адже, функціонування клінік – це стратегія розвитку для вищої медичної освіти, її майбутнє. Не може успішно розвиватися університет та готувати конкурентних фахівців, якщо у нього відсутня власна клінічна база для навчання. У нашому баченні, університетська клініка – це насамперед потужна, велика і багатопрофільна лікарня, що створює можливості для навчання та досліджень. Тож передача клінічної лікарні Львівської залізниці під управління університету сприятиме оптимізації підготовки медичних кадрів та слугуватиме клінічною базою для навчання студентів” – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Фінальне рішення прийматиме Уряд, адже саме КМУ є акціонером АТ “Укрзалізниця”, яка об’єднує регіональні філії (раніше залізниці).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ