Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові лікують 13-річного хлопця із Лисичанська, якому уламок снаряду травмував легеню

Загроза видалення легені, 10 днів боротьби за життя у реанімації, довга дорога із Бахмута до Львова – за останні тижні мама Олена із сином Святославом пережили справжнє пекло. Але зараз, завдяки лікарям, які успішно провели надскладну операцію, хлопчик почувається значно краще.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

4-сантиметровий уламок снаряда потрапив у праву легеню 13-річного Святослава після обстрілу у Лисичанську. Так росіяни святкували "день пабєди" 9 травня на Донбасі. Тоді мама, батько та син саме поверталися від бабусі із міста у свій приватний будинок на околиці. Вони навіть не встигли зайти на подвір’я дому, як почався обстріл.

Святослав отримав мінно-вибухове поранення: уламок потрапив у шию над правою ключицею, пройшов через усю легеню і зупинився над діафрагмою у нижніх сегментах правої легені. Мама, молодша медична сестра місцевої Лисичанської лікарні, рукою закрила рану сина та надала першу невідкладну допомогу.

Швидкою їх забрали до лікарні у Бахмут. А потім – у реанімаційному вагоні медичного потяга доправили до лікарні Св. Миколая Першого медоб’єднання Львова. Щойно спеціалісти відділення реанімації лікарні стабілізували стан хлопця, хірурги взялися проводити термінову операцію.

"Ситуація була складна: через розташування уламку виникала загроза видалення легені або сильної кровотечі. Через мінідоступ у 3 см наші лікарі Дмитро Грицак та Юрій Король видалили сформовані згустки та сам уламок. Кровотечу вдалося зупинити. Попри усі ризики, втручання пройшло успішно", - повідомили у лікарні Першого медоб’єднання Львова.

За кілька днів після операції Святослава перевели у загальну палату. Тепер йому можна виходити на вулицю. Він дуже чекає моменту, коли лікарі дозволять займатися спортом і ганяти на велосипеді. Але найбільше хлопець мріє, щоб його родина врешті об’єдналася: найстарший 28-річний брат із Боярки на Київщині наразі безвісти зниклий, але сім’я не втрачає надії відшукати його, середущий – 25-річний брат – у Києві, а батько – у Лисичанську, зв’язок із ним зник ще у день поранення хлопчика. І, по-дорослому, Святослав уже думає, як відновити пошкоджений будинок та доробити ремонт у своїй кімнаті, куди так і не встиг переїхати.

Нагадаємо, у Львові збудують Національний реабілітаційний центр «Unbroken». У центрі щороку допомагатимуть 50 тисячам українців. Найперше йдеться про людей, які фізично та ментально постраждали внаслідок військової агресії росії проти України. Окремим напрямом передбачена хірургія, зокрема реконструктивна, а також ортопедія і роботичне протезування. Центр створять у структурі Першого медоб’єднання Львова за підтримки Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства у справах ветеранів України, Львівської обласної військової адміністрації та Львівської міської ради. Завдяки меценатам у Львові вже вдалось зібрати 2,1 млн євро на будівництво Національного реабілітаційного центру «Незламні». Гроші зголосились пожертвувати такі компанії як «АТБ», «Symfony Solutions», «Space Art», Група «ПЗУ Україна» та посольство Швейцарії в Україні. Також раніше пожертви перерахував народ Тайваню.

Сайт проєкту «Unbroken»: https://unbroken.org.ua/

Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html

Fb: https://www.facebook.com/unbroken.ua 

Instagram: https://bit.ly/3HaBiXS

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ